Akkerbouw

Nieuws 3841 x bekeken 24 reacties

Dijksma: nieuwe verdienmodellen nodig

Doorn – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma wil met de voedingsmiddelenketen praten over nieuwe verdienmodellen. Er worden steeds meer eisen gesteld aan de akkerbouw, zei ze dinsdag op een seminar in Doorn. “We moeten voorkomen dat de rekening eenzijdig wordt neergelegd bij de telers.”

Dijksma verwijst naar de biologische akkerbouwer Krispijn van den Dries die in maart vorig jaar een kieper met aardappelen gratis weg gaf in Amsterdam. Van den Dries protesteerde zo tegen de import van goedkope aardappelen. Dijksma: “Dergelijke dumpsituaties moeten we voorkomen. Daarom wil ik met de supermarkten in gesprek over wat een eerlijke prijs is voor een eerlijk product. De eisen aan de telers worden strenger. Er zijn geen gratis eisen. De consument kan niet langer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten praten over andere verdienmodellen.”

De akkerbouw vreest strengere gebruiksnormen in het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat op 1 januari van kracht moet worden. Dijksma: “We gaan dingen vragen van de sector. De Nederlandse landbouw heeft echter verlenging van de derogatie nodig.”

Dijksma stelt dat de akkerbouw innovatief genoeg is om dit op te vangen. “De hele wereld roemt de Nederlandse sector. Kijk maar naar het topsectorenbeleid van de overheid. Er zijn maar twee sectoren waar dat goed werkt. Dat zijn Agro en Food en Tuinbouw en Uitgangsmateriaal. Het enige lichtpuntje in de Nederlandse economie is de export. De landbouw levert daar een hele belangrijke bijdrage aan.”

Laatste reacties

 • drientje

  Moet onze Sharon het niet eerst in Brussel vragen om met de voedingsketen afspraken te maken?
  Het is overigens een discussie die even zo goed bij de dierlijke producten geld en
  is ook al zo oud als de weg naar Deventer.

 • LUCTOR

  Mooie pep talk voor een seminar maar er komt in de praktijk niets van terecht de werkelijkheid is dat de supers de macht in handen hebben en deze ook niet meer afstaan.
  Het enige licht puntje wat ik uit dit nieuws haal is dat er enig zins een lichtje begint te branden dat wanneer de producten tegen kostprijs of daar onder worden afgezet de Nederlandse landbouw een dovend kaarsje aan het worden is.

 • Mozes

  Ik zie in het verhaal van Dijksma verschillende bewustwordingen. Ten eerst het besef dat de huidige economische problemen alleen op te lossen zijn via een groeiende export. Minder bezuinigen om binnenlandse bestedingen te stimuleren zal niet werken om de economie aan de gang te krijgen. Alleen de Spilzieke Partij ( SP) en de Populistische Verantwoordelijkheids Vluchters (PVV) geloven hierin.
  Het tweede besef waar Dijksma uiting van geeft is de tegenstrijdigheid van de consument. Als de consument kostprijsverhogende eisen stelt zullen die ook betaald moeten worden. Alleen praatjes verkopen via allerlei actiegroepen en in de winkel het goedkoopste kopen kan niet eeuwig door gaan.
  Hoe dit in de praktijk wordt ingevuld moeten we nog maar afwachten maar het eerste besef lijkt goed.

 • alco1

  @Mozes. Ik zie het een beetje als praten met de pet op van de aanhoorder.

 • LUCTOR

  @mozes wat voor bril heb je op?

 • Mozes

  Alco1, je bedoelt dat Dijksma de akkerbouwers een lepel stroop om de mond smeert en in de praktijk niets gebeurd?

 • trijnie

  Wat zijn jullie toch vaak negatief. Bekijk het nu ook eens als een positief gegeven.
  En hebben jullie het nu echt zo slecht?
  Als ik om me heen zie dan valt het nog wel mee. De garagehouder heeft over het algemeen niet te klagen op de dorpen en dan praat ik niet over occasions.

 • jan van den broek

  Europa een , als er een bepaald product , in een ander land goedkoper door een super markt ,is dat de supermarkt , zijn goed recht.
  Als met al de kennis die bij de landbouw aanwezig is geen concurerende kiloprijs behaald kan worden ,voor een product moet de landbouwer overschakelen op een ander landbouw gewas. Meer betalen voor producten die goedkoper ingekocht kunnen worden,is van de gekken,nogmaals Europa Een is niet door de consument gekozen, maar door lieden als Dijksma.
  Wij maken toch ook niet uit dat zei minder moet gaan verdienen.Maar zei wil wel de consument meer laten betalen.Misschien heeft zei een langere derogatie nodig?

 • W.postduif

  Ik lieg .bla bla bla en geen visie

 • arib

  Als onze aardappelen van de bemeste gronden niet meer binnenlands kwijt kunnen, kunnen we nog altijd rijst gaan verbouwen. Dat remt de import.

 • koestal

  De NMA is er alleen maar voor dat de voedselproducenten niet te veel macht krijgen,terwijl de supermarkten rustig door kunnen met fusies of overnames !

 • natuurboer

  Nieuwe verdienmodellen nodig? De huidige verdienmodellen deugen dus niet.
  Welke onverlaten hebben dan de huidige, niet deugende verdienmodellen in het leven geroepen.

 • koestal

  Het enige lichtpuntje is de export in deze slechte economische tijd ,daarom wil Dijksma dat ook weer bemoeilijken met nieuwe regels,stel je voor dat het goed zou gaan met de landbouw !

 • producent

  Welk verdien model heeft ze zelf eigenlijk? Waarschijnlijk een vast model.

 • info36

  Als de bemestingsnormen nog scherper worden hoef je niet veel meer te exporteren want dan groeit het namelijk niet meer. Buiten de bieten zijn de opbrengsten al jaren afgezwakt mede door het belachelijke gebruiksnormen beleid. Als je opbrengst wilt halen heeft een plant eten nodig! Daarnaast is bezuinigen wel funest voor de kleine ondernemer. Door de lastenverzwaring van berzuinigingsronde 1 blijft er minder over om te investeren. Dat is weer funest voor de economie, er wordt namelijk te weinig besteed. Ik las hierboven bij een reactie dat het allemaal zo slecht nog niet ging met de ondernemers. Nou als je er een klein beetje kennis van hebt is het zo dat bijna 50% van de MKB ers op klappen staat! Het MKB hoort de motor van de economie te zijn. Onder andere onze fijne banken laten ze allemaal stikken. Als ze zelf hulp nodig hebben kunnen wij er voor opdraaien. Het politieke beleid ontbeerd ook maar enige visie.

 • Bison

  Trijnie # 7. Het zal bij jullie wel hetzelfde gaan als hier.
  Iedereen kan een nieuwe auto rijden met het consept, Buy now,..pay later..

 • trijnie

  Nee bis on, we zijn hardstikke ouderwets, eerst het geld dan pas kopen.
  We hebben geen dubbeltje schuld. Zelfs niet meer op ons kotje, lekker onafhankelijk van de banken.
  En die auto is altijd een 2e, 3e ? hands je en dan geen luxe maar een auto waar je de fiets achterin kunt gooien, of andere troep, echt een gebruiksartikel, daar voel ik me het beste in.
  Ik heb er moeite mee dat er zo gemopperd wordt, vandaar die dat ik die auto's aanhaalde.

 • alco1

  Trijnie. Ik laat me ook niet leiden door mooie praatjes. Laatst werd me nog dichtbij land aangeboden. Zelfs voor de helft zie ik er nog geen winst in, alleen maar extra werk.
  P.S. Ik heb nog steeds geen e-mail van het Agra.D. van jouw ontvangen.
  @info 36 Wat de bemestingsnormen betreft, ben ik het volledig met je eens.
  Bezuiniging is geen oplossing van de crisis. Het is een gevolg, wat helaas ook de neerwaartse spiraal aanzwengeld.
  Dat het helemaal niet zo best gaat met onze economie is een feit. Dat de banken zo terughoudend zijn geworden is daarvan een bewijs.

 • agratax2

  Bison wat jij aanhaald, buy now pay later heb ik in Rusland altijd gebruikt om de russen duidelijk te maken dat ze niet armer zijn dan wij. Alles wat zij bezaten (huis, land, koe, fiets,TV etc.) toen ze nog geen bankleningen kenden was HUN EIGENDOM al was het weinig. In Nederland is alles op afbetaling (huis, auto, TV, vakantie etc.) Wie is nu de rijkste de arme Rus / Afrikaan of wij in het Rijke westen. Het westen waar de middenmoot alles met de bank heeft gefinancierd??

 • Salomon

  Haar verhaal over verdien modellen geeft aan dat we met een Ambtenaar te maken hebben.'
  Het verhaal van de Nederlandse supermarkt is een zoethoudertje: er gaat procentueel niets naartoe.
  Hoe meer de overheid zich er mee gaat bemoeien hoe duurder onze landbouw wordt.
  Overheid moet ingrijpen bij overschrijding van regels en wetgeving, als dat nodig is, en geen geld rond gaan pompen.
  Dat gebeurt namelijk al teveel en kost consument en bedrijfsleven zoveel dat zij minder gaan kopen, en duurder gaan produceren.

 • alco1

  @agratax. De bank heeft de kunst veel 'Luchtgeld' te maken. Maar de grens hierin is bereikt gezien de steeds grotere terughoudendheid van de banken. Alles wat echter gefinancierd is, moet ook spaargeld voor zijn. Aansporingen om spaargelden te gebruiken om de economie te stimuleren en de steeds verder gaande nivellering, waardoor sparen nutteloos wordt, kan het effect weleens krijgen dat de bom eerder barst dan we in de gaten hebben en dan is de Rus zelfs heel veel rijker.

 • minasblunders1

  Laat die overheid eerst maar eens zorgen voor KLOPPENDE wetgeving.

  Info 36: hier heeft iedereen wel een adresje voor zwarte mest of kunstmest. Kijk in jouw omgeving ook maar eens rond bij intensieve bedrijven en regel wat.

 • trijnie

  @alco1, of ik of bij die redactie doen ze iets verkeerd. Ik kreeg een mail terug dat ze niemand onder hun presoneel konden vinden die alco heette??
  En een paar dagen terug stond er iets v.d. red. waar ik het hee gestuurd had en dan zouden ze het in orde maken.......
  Misschien moet ik je maar gewoon bellen en dan mijn mailadres doorgeven, want dat wordt zo niks.

 • alco1

  @Trijnie. Prima, mijn tel. nr. nogmaals 06 2727 3345

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.