Akkerbouw

Nieuws 4454 x bekeken 3 reacties

DBV verwacht hoge aardappelprijzen

Berlijn – De Duitse akkerbouwers oogsten dit jaar minder dan 10 miljoen ton aardappelen. Het Deutschen Bauernverband (DBV) verwacht dit seizoen hoge prijzen.

Het DBV schat het Duitse aardappelareaal op 238.000 hectare. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar toen 10,6 miljoen ton is geoogst. De hoogste productie werd in 2004 gerealiseerd met 13 miljoen ton. Het DBV schrijft de lagere oogst toe aan het late voorjaar. In enkele regio’s was dat vier weken later dan normaal. Daar kwam een droge hete periode achteraan. De aardappelprijzen liggen nu rond de 30 euro per 100 kilo, stelt het DBV. De boerenbond verwacht dat het hoge prijsniveau voorlopig aanhoudt.
De Northwest European Potato Growers (NEPG) schatte in juli het aardappelareaal in Noordwest-Europa op 530.000 hectare. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar. Maar in heel Europa is het aardappelareaal gekrompen. Het DBV schat het Europese aardappelareaal op 1,775 miljoen hectare. Vorig jaar is 1,815 miljoen hectare aardappelen geteeld.
Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond is optimistisch over de prijsvorming. “De verwachtingen voor de hectareopbrengsten zijn niet groot. Als die inderdaad 15 tot 20 procent onder het gemiddelde blijven, dan produceert Noordwest-Europa hooguit 21 miljoen tot 22 miljoen ton aardappelen. Het verleden leert dat bij zo’n productie de aardappelprijzen hoger uitvallen. We hoeven niet veel nagroei meer te verwachten. Als de oogst buiten de vijf NEPG-landen ook tegenvalt, zijn meer aardappelen nodig voor de export. We hebben nu twee jaar achter elkaar een slecht groeiseizoen. Dat komt zelden voor.”

Laatste reacties

  • marc47

    In Duitsland 30ct en hier 13ct, wat doen wij verkeerd ??

  • hebikniet

    Dan maar aan Duitsland verkopen......

  • jk.

    Prijs de dag niet voor die avond is.....

Of registreer je om te kunnen reageren.