Akkerbouw

Nieuws 1972 x bekeken 2 reacties

Cosun vraagt 8 procent extra bieten in 2014

Dinteloord – Cosun heeft de toewijzing voor bietenoogst 2014 vastgelegd op 108 procent. Telers kunnen van de oogst van volgend jaar naast de basisreferentie nog eens 8 procent extra bieten leveren, waar ze de quotumprijs voor krijgen.

Eerder dit jaar besloot Cosun om vanaf oogst 2014 een bepaald percentage surplusbieten op te nemen in de toewijzing. Voor 2014 ligt dat op 8 procent. De totale hoeveelheid geleverde quotumbieten tellen mee voor de referentieopbouw. Cosun raadt telers daarom aan om de hele toewijzing te leveren. Dat is volgens de coöperatie van belang om te kunnen profiteren als in de toekomst telers extra leveringsrechten krijgen.

Cosun kiest voor dit systeem om trouwe telers te belonen en om flexibel te kunnen inspelen op ontwikkelingen op de suikermarkt. De coöperatie maakt de toewijzing nu al bekend zodat telers er met de invulling van hun bouwplan daar rekening mee kunnen houden.

Daarnaast betaalt de coöperatie van oogst 2014 voor de eerste 7 procent surplusbieten een prijs van 28 euro per ton bieten van 16 procent suiker en een winbaarheid van 87 punten. Als een teler nog meer bieten levert, dan worden die afgerekend of doorgeschoven naar quotumseizoen 2015/2016. Cosun laat dat afhangen van de situatie op de suikermarkt.

De EU-suikermarktordening loopt 30 september 2017 af. Ondanks de tegenstand van de telers en bietenverwerkers, pakt de afschaffing niet negatief uit, verwacht Rabobank International. De suikerquotering en de minimumbietenprijs verdwijnen. Maar de EU kan nog steeds heffingen opleggen aan importsuiker. Bovendien kan Brussel suiker tijdelijk uit de markt halen met een particuliere opslagregeling als de suikerprijs te laag wordt. “De toekomst ziet er goed uit voor de competitieve suikerproducenten en hun bietentelers”, schrijft Rabo-analist Ruud Schers in een rapport.

Schers verwacht dat de suikerproductie in de EU groeit na 2017. “Telers nemen zoveel mogelijk bieten op in hun bouwplan en de suikerproducenten gaan hun capaciteit optimaal benutten.”

Laatste reacties

  • geuze

    Een goed voorbeeld voor de Nederlandse zuivelindustrie hoe je de fabrieksbezetting kunt blijven optimaliseren.

  • agri2

    Mooi werk van Suikerunie, waar bieten staan, staan geen uien of aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.