Akkerbouw

Nieuws

Cijfers aardappelverwerking verdwijnen

Den Haag - De maandelijkse verwerkingscijfers van de aardappelverwerkers worden niet meer openbaar gemaakt als de productschappen zijn opgeheven. De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) neemt daar binnenkort een besluit over.

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) verzamelt gegevens over de hoeveelheid verwerkte aardappelen en hoeveel verwerkte producten daarvan zijn gemaakt. Zo kan het HPA berekenen hoeveel heffing de verwerkers aan het productschap moeten betalen. De gegevens worden iedere maand rond de 20-ste gepubliceerd. Zo wordt duidelijk hoeveel aardappelen de fritesfabrieken de maand er voor hebben verwerkt.

Zodra de productschappen zijn opgeheven gaat de Vavi de gegevens verzamelen over de aardappelverwerking, zegt secretaris Hans Leerssen. “Die gegevens zijn alleen voor intern gebruik. De Vavi-leden dekken geen 100 procent van de aardappelverwerking, maar ongeveer 95 procent. En waarom zou de Vavi informatie publiceren over haar eigen leden? We nemen een definitief besluit dit najaar, zodra duidelijk is wat er met de productschappen gebeurt.”

Gegevens over de aardappelverwerking worden dan alleen nog bekend via het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die gegevens lopen vaak maanden achter.

Eind 2005 stopte het HPA met de publicatie van gegevens over de import en export van aardappelproducten. Het HPA noemde toen als reden dat de verwerkende industrie de toegevoegde waarde van die gegevens te klein vindt, in relatie tot de kosten die worden gemaakt om de gegevens te verzamelen en te verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.