Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Canada oogst meer tarwe, koolzaad en mais

Winnipeg – Canada oogst dit jaar 30,56 miljoen ton tarwe. Dat is de grootste tarweoogst in 22 jaar.

De akkerbouwers oogsten ook meer koolzaad, mais en gerst, meldt het Canadese bureau voor de statistiek StatCan in de eerste oogstprognose van dit seizoen. StatCan verwacht bij koolzaad en mais recordoogsten.

Bij tarwe constateert StatCan een verschuiving van wintertarwe (-2,7 procent) naar zomer- (+ 16,6 procent) en harde tarwe (+ 10,6 procent). De totale tarweoogst groeit met 12,9 procent ten opzichte van vorig jaar en is de grootste sinds 1991. De prognose van StatCan is hoger dan die van het ministerie van landbouw, die een tarweoogst verwacht van 29,2 miljoen ton. Canada heeft tot nu toe een goed groeiseizoen voor de gewassen.

Dat geldt ook voor koolzaad. Ondanks een krimp van het areaal verwacht StatCan een recordoogst van 14,74 miljoen ton. Dat is 11,5 procent meer dan vorig jaar. Toen had koolzaad veel last van ziekten en nat weer. De hectareopbrengst stijgt gemiddeld met 21,9 procent. De koolzaadprognose van StatCan is wel lager dan verwacht. Volgens analistensite Agrimoney rekent de markt op een oogst van 15,5 miljoen ton koolzaad.

Voor mais verwacht StatCan een recordoogst van 13,08 miljoen ton. De gerstproductie stijgt 12,4 procent naar 8,81 miljoen ton.

De oogst in Canada heeft invloed op de wereldmarktprijzen. Het land is een grote exporteur van tarwe, gerst en koolzaad.

Laatste reacties

  • ed12345

    Alleen de mais heeft wel en mooie herfst nodig,door de koele maand Julie is ze wel een beetje achter op schema

  • Bison

    Het zit nog niet in de bin.

Of registreer je om te kunnen reageren.