Akkerbouw

Nieuws

Agrifirm wijzigt systeem voorschotprijzen basispool

Apeldoorn – Agrifirm Plant wijzigt de systematiek van voorschotten voor graan in de basispool. Klanten ontvangen vanaf oogst 2013 op vier momenten een geldbedrag voor het graan dat ze via de basispool leveren.

Voorheen stelde Agrifirm aan het begin van de oogstperiode een voorschot per ton graan vast en betaalde die in één keer uit.

Het eerste voorschot op de levering van graan van oogst 2013 ontvangen de klanten in augustus. Die bedraagt dit jaar 100 euro per ton. In oktober betaalt Agrifirm het tweede voorschot. In januari, als de graanmarkt het toelaat, volgt een derde voorschot. De eindafrekening vindt zoals gebruikelijk plaats in juni.

Volgens Agrifirm past een getrapt voorschot beter bij de huidige graanmarkt. Die is onvoorspelbaar geworden met sterk schommelende prijzen. De coöperatie verwacht dat dit zo blijft.

Ook nieuw is dat klanten kunnen kiezen om geen voorschot te ontvangen, maar een rentevergoeding van 4 procent over de niet-uitgekeerde voorschotbedragen. Die ontvangen ze bij de eindafrekening.

Het hectarevoorschot bij aanmelding bij de pool blijft. Die staat dit jaar op 250 euro per hectare, net als vorig jaar. Dat is al vóór de oogst uitbetaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.