Akkerbouw

Nieuws 1179 x bekeken laatste update:9 aug 2013

Agressieve phytophthora wint terrein in Wallonië

Libramont - Net als in Nederland wint in Wallonië de agressieve phytophthorastam Blue 13 aandeel binnen de phytophthora-populatie.

Oude, minder agressieve stammen worden verdrongen. Dat blijkt uit de stammenmonitoring door het Waalse onderzoeksinstituut CRA.

De phytophthorastam Blue 13 heeft resistentie opgebouwd tegen metalaxyl, de werkzame stof in Ridomil en Fubol Gold. In 2012 heeft het instituut 195 monsters van de aardappelziekte verzameld, waarvan het grootste deel in Wallonië.

De phytophthorapopulatie bestaat uit twee ‘geslachten’: A1 en A2. Tot 1970 kwam in Europa alleen A1 voor. Na de import van aardappelen uit Mexico werd ook het A2-type binnengehaald en kon phytophthora zich geslachtelijk voortplanten en zich snel aanpassen. In 1999 was 95 procent  van de stammen nog van de A1-variant. In 2012 was 63 procent A2, en 37 procent A1. De stammen binnen A2 kunnen het gemakkelijkst resistenties doorbreken.

Vanaf volgend jaar wordt de determinering van phytophthora-stammen Europa-breed opgezet. Nu werd dat alleen nog maar gedaan in België, Nederland en Schotland. Het Belgische CRA en het Nederlandse onderzoeksinstituut PPO zijn partners in het project.

Of registreer je om te kunnen reageren.