Akkerbouw

Nieuws 4667 x bekeken 32 reacties

Aardappelproefvelden WUR vernield

Valthermond - In Valthermond en in de gemeente Eemsmond zijn door onbekenden twee aardappelproefvelden van Wageningen Universiteit vernield. Op beide locaties zijn aardappelplanten uit de grond getrokken.

Op deze proefvelden werd onderzoek gedaan naar aardappelen met een duurzame resistentie tegen phytophthora. Dan zijn veel minder bestrijdingsmiddelen nodig.

Binnen het DuRPh-onderzoek wordt gebruik gemaakt van genetische modificatie met aardappeleigen resistentiegenen. Bij het BioImpuls-onderzoek wordt gebruik gemaakt van biologische veredelingstechnieken. In het vernielde proefveld bij Valthermond stonden ruim honderd verschillende aardappeltypes: vatbare rassen, wilde aardappelsoorten met resistentie, resistente genetisch gemodificeerde planten, biologische resistente rassen en ouders van toekomstige aardappelrassen.

De wetenschappelijke schade door de vernielingen is volgens Wageningen Universiteit groot, vooral omdat er nu een onderbreking zit in de vele jaren verzamelde waarnemingen over hoe phytophthora zich aanpast aan resistentiegenen in aardappel. De onderzoekers streven er naar dat de resistente aardappels jarenlang hun weerstand houden tegen de ziekte.

Laatste reacties

 • Mels

  Afschieten zulk volk net als die veedieven. Dit is ontoelaatbaar. Of je het nou eens bent of niet met gmo. Het onderzoek is niet alleen daar voor opgezet maar meer om het middelen gebruik terug te dringen,uiteindelijk het liefst zonder gmo natuurlijk.

 • jaapjo

  Voor of tegen,het maakt mij niet uit,maar wat heeft een akkerbouwer aan aardappelopbrengsten van meer als 100ton of tarweopbrengsten van 20 ton?

 • gerjan slingenbergh

  We moeten niet dezelfde fout maken als in het verleden met DDT.

 • anton1937

  Ongelooflijk zo,n slechte geesten die proefvelden vernielen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de scheve voorstelling van zaken,die wakker dier en Marianne Thieme geven van de landbouw. Dit moet tot de bodem worden uitgezocht en aangepakt worden.

 • wimkan

  degene die dit op hun geweten hebben weten niet wat ze aanrichten. dit zijn gevaarlijke mensen... (F vd G) en inderdaad is zulk onderzoek niet gericht op het toelaten van gmo's maar om te kijken wat dit allemaal met zich meebrengt. en jaapjo, we zitten nu ongeveer op de helft..

 • Peterrrs

  # Gerjan Slingenbergh
  Precies, daarom moet dit onderzoek aan strenge eisen voldoen en wordt het zo uitgebreid uitgevoerd. Juist om zo goed mogelijk uit te sluiten dat onvoorziene effecten opgreden. En gebeurt dit onderzoek niet stiekem ergens achteraf maar openbaar en voor iedereen zichtbaar.
  Alleen zijn er altijd lieden die zich boven wet en regels verheven voelen en die menen op eigen houtje deze kostbare proeven te moeten verstoren. Laf bovendien, om het anoniem te doen. (Waar is Wikileaks als je het nodig hebt?)
  Zoals Mels al schreef, dit is ontoelaatbaar. Er zijn andere manieren om te laten merken dat je het niet met deze proeven eens bent.

 • info48

  Gerjan blijf dan lekker door spuiten tegen phytophthora.....ja met met gif! wat willen we nu? Minder gif dacht ik en honger de wereld uit! Jaapjo en dat krijg je niet als je het net zo doet als 50 jaar geleden, toen spoten we trouwens nog volop met DDT.
  In een samenleving waarin we alle denkbare vrijheden hebben moeten we wel de waarden en normen blijven bewaken: je MOET met je vingers van een andermans spullen AFBLIJVEN en dat primitieve oergedrag sterk veroordelen en bestraffen!!!!

 • bankivahoen

  Belachelijke aktie, tot de bodem uitzoeken wie de daders zijn. Wel is het natuurlijk zo dat de officieel aangevraagde locatie die openbaar bekend gemaakt moet worden niet de enige zal zijn. Dit is naar ik aanneem een afleiding om de rest van de proeven op geheime ( dus onvindbare ) locatie te telen. Ze hebben nog gelijk ook!

 • mares

  Laffaarden dat het zijn ,kunnen niet van andermans eigendom afblijven
  Dan worden ze in de nek gegrepen de straffen zijn ook te licht ze komen er af met een berisping en het is afgelopen ,de volgende keer weer het zelfde
  Ten eerste zwaarder straffen voor mijn part sluit hen op en laat ze maar ver.....

 • ed12345

  Het erge is dat er uitgangsmateriaal ,waarvan waarschijnlijk niet of zeer weinig andere bestaat is vernietigt ,we hadden gezegd dat om plant breeder te zijn je bezeten moet zijn van je werk maar tegen zulke tegenslagen is het moeilijk bestand te zijn

 • Dutchdeutz

  Milieu maffia , uitroeien tot en met de wortel!! Da's mijn mening!

 • fjam

  uitkering stopzetten Dutch werkt geheid in die kringen.

 • info36

  Nederland is soft voor zulk tuig. Voor alle tuig trouwens.

 • gerjan slingenbergh

  Je zou ook kunnen zeggen dat het onderzoek moet worden stopgezet zolang de met belanghebbende afgeproken fondsvorming, om boeren van omliggende percelen die schade ondervinden te vergoeden, geen gestalte krijgt.

 • jordi 1455

  zeker vriendjes van volkert de daders.

 • slatan

  Ik zeg: De hoogste boom opzoeken en ...

 • somporn

  Ook al worden de daders gepakt,ze komen er met 40 uur schoffelen weer vanaf.
  Dat is de huidige rechtsgang in NL.
  Maar ja, fatsoen is zulke figuren niet aangeleerd anders deden ze zulke dingen niet.

 • BramV

  Als ik het goed heb is vorig jaar ook een veld vernield, toen gebeurde dat echte laat genoeg, zodat de meeste data al verzameld was. Toch erg jammer (zacht uitgedrukt) dat zulk onderzoek bijna onmogelijk gemaakt wordt. Al helemaal als je bedenkt dat het grootste deel van de proefvelden voor de biologische methoden gebruikt wordt. Gewoon ouderwets veredelen met wilde resistente rassen.

  Voor degene die geïnteresseerd zijn, er is een opendag waar de onderzoekers uitleggen wat ze doen. http://www.wageningenur.nl/nl/show/Derde-publieksdag-DuRPh-en-BioImpuls-donderdag-15-augustus.htm

 • gerjan slingenbergh

  @ Bram V Bedrijven moet produceren waar de markt om vraagt. Ik ken geen mensen die liever GMO voedsel eten dan gewoon natuurlijk voedsel. Misschien
  ken jij ze wel.

 • palmkes55

  @Gerjan: ik ken enkel mensen die gezond willen eten, als dat minder (gespoten) pesticides bevat en aan alle normen voldoet is er geen probleem denk ik. GMO is gezonder omdat er minder pesticides moeten gebruikt worden.

 • BramV

  @ gertjan: Wie heeft het überhaupt over eten? De projecten BioImpuls en DuRPh zijn onderzoeksprojecten. En zoals ik al zei zijn zeer waarschijnlijk de meeste proefveldjes standaard gekruiste veldjes van het BioImpuls-project. Het is puur vernietiging van andermans rechtmatige bezittingen.

  En wat is beter voor het milieu? De huidige standaard aardappel waar gewasbeschermingsmiddelen voor nodig zijn om ze lang genoeg te kunnen laten groeien, of een aardappel die vele malen minder gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft, omdat enkele genen van (wilde) aardappelen bijvoorbeeld phytoftora-resistentie geven?

  Het inbrengen van die benodigde genen kan zowel via standaard veredeling of cisgenese (transgenese is niet nodig, en vind ik zelf voorlopig ook een stap te ver). Waarschijnlijk wil je dat er helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast, maar op die manier is het (nog) niet mogelijk om genoeg voedsel te produceren. En dat is ook (nog) niet wat de markt in grote aantallen vraagt.

  Als je tijd heb raad ik je echt aan naar die opendag te gaan. Daar wordt uitgelegd wat er precies gedaan word. En ook hoe beide projecten/onderzoekers de toekomst zien.

 • jordi 1455

  Milieu activisten beweren progressief te zijn maar zijn eerder conservatief, alles moet het hoe het voor de oorlog ging.

 • chippie

  is het daar een akkerbouw gebied of een veehouderij gebied?? zulke proeven leggen ze met alle liefde aan in akkerbouw gebieden.. de akkerbouwers er omheen vechten zowieso tegen de schimmels en zij infecteren er doodleuk mee. laat ze dat maar in een weide gebied uitproberen.

 • gerjan slingenbergh

  @ BramV Of er nu transgeen of cisgeen gemodificeerd wordt maakt mijn afnemer in Engeland geen zak uit. Zorg eerst dat het beloofde fonds om
  financiele schade te vergoeden wordt gevuld alvorens men verder gaat.

 • BramV

  Er zijn inderdaad punten die geregeld moeten worden voordat producten in de handel komen. Daar is de Europese maatschappij ook nog lang niet klaar voor.
  Volgens mij is het belangrijkste de maatschappij uitleggen wat het is en wat voor- en nadelen zijn. En het is belangrijk dat die discussie met feiten gevoerd kan worden.

  Als Nederland een stem wil hebben in die discussie, dan is het belangrijk dat we in Nederland relevant onderzoek doen. Maar als vandalen Nederlands onderzoek onmogelijk maken, dan zal de discussie gevoerd worden met alleen buitenlandse kennis, en zal de rol van Nederland in die discussie niet groot zijn.

 • hokloosterboer

  Het maakt niet uit of gmo nu goed of slecht is. Het is democratisch besloten dat deze proeven kunnen. Dus mag je niet voor eigen rechter gaan spelen.

 • gerjan slingenbergh

  Er is ook democratisch besloten om schade uit te keren aan boeren die er schade door ondervinden. En het maakt niet uit of dat om proefvelden gaat of
  andere percelen.

 • BramV

  Heb jij nu al last van die aardappelproefvelden dan? Het voordeel van aardappelen leek mij nu net dat niemand* geïnteresseerd is in het zaad. Hierdoor is wilde verspreiding van stuifmeel geen risico.

  *behalve veredelaars. Maar die zullen zelf voor de bestuiving met een specifieke plant zorgen, zodat het resultaat voorspelbaarder is.

 • marten87

  Ik geloof er ook niks van dat er mensen zijn die er schade van hebben in dat gebied. Sowieso in geen enkel gebied

 • chippie

  geen schade??? ze infecteren anders wel met phytophtora, en wel zoveel dat de beste middelen het niet meer kunnen tegen houden. lekker als dat binnen een paar km van de praktijk percelen is... wel heel voorbarig om te roepen dat het geen kwaad kan.

 • marten87

  Dan spuit je zelf geen goed schema. Naast een bio boer kan je ook gewoon phytophtora vrij blijven.

 • chippie

  ze infecteren zo zwaar dat ze vorig jaar na 7 dagen alles dood moesten spuiten er was geen veldje meer wat het hield maakte niet uit met welke middelen mix.. ik vind dat idioot midden in een akkerbouwgebied..een bio boer mag ook geen phytopthora haard hebben dan dient hij ook dood te maken. afval hopen afdekken heeft zo ook geen zin.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.