Akkerbouw

Nieuws

Wheat Initiative omarmt gentechniek bij tarwe

Parijs - De Wheat Initiative vindt genetische modificatie een acceptabele manier om de hectareopbrengsten bij tarwe te verhogen. Volgens het internationale samenwerkingsverband is het hard nodig dat de opbrengsten bij tarwe omhoog gaan.

De Wheat Initiative is in 2011 opgericht na een G-20 top. Het bestaat uit dertien onderzoeksinstellingen en zeven veredelingsbedrijven uit dertien landen. Het doel is om de hectareopbrengsten te verhogen bij tarwe, dat na rijst het belangrijkste voedingsgewas is in de wereld.

De deelnemers constateren dat tarwe achter blijft bij andere gewassen wat betreft hectareopbrengsten. Van 1961 tot en met 1970 lag de gemiddelde hectareopbrengst in de wereld op 1,3 ton per hectare. Vijftig jaar later zit dat nog maar op 2,9 ton. De Wheat Initiative streeft naar 4,75 ton in 2050, staat in het strategisch plan dat het verband heeft gepubliceerd.

Genetische modificatie, wat bij tarwe in de praktijk nog niet wordt toegepast, is een mogelijkheid om dat te bereiken. Maar de deelnemers zien meer mogelijkheden. Ze gaan meer genetische informatie uitwisselen. Ze leggen zich toe op het ontwikkelen van rassen die beter bestand zijn tegen ziekten, droogte en hitte. Ook gaan ze monitoringsystemen opzetten om ziekten in tarwe eerder waar te nemen, zodat de telers een betere bestrijding kunnen uitvoeren. Verder gaan de deelnemers aan de Wheat Initiative rassen ontwikkelen die specifiek bedoeld zijn voor minder vruchtbare grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.