Akkerbouw

Nieuws

Weuthen betaalt record basisprijs in aardappelpool

Schwalmtal/Montfort – Het Duitse aardappelhandelhuis Wilhelm Weuthen betaalde over de oogst van 2012 een record basisprijs van €26,03 per 100 kilo, exclusief bewaarstaffeling.

Dit geldt voor telers die deelnamen aan de transparantprijspool. Deze basisprijs heeft betrekking op week 13 en de rassen Challenger, Fontane en Victoria. Telers van Agria en Markies ontvingen een toeslag van 25 cent, voor Innovator werd een toeslag van 75 cent per 100 kilo betaald. Telers van Asterix en Bintje kregen een korting van 50 cent per 100 kilo. De transparantcontractpool heeft het in Montfort gevestigde Agro-Dyn in 2011 voor het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen op de Nederlandse markt geïntroduceerd.

Door de overvloedige oogst moest in 2011 al de bodemgarantie worden aangesproken. Oogst 2012 was volgens Agro-Dyn directeur Ton Gielen van een andere orde. “Vooral de oogstproblematiek in West-Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk zorgde in combinatie met een kleiner areaal voor een duidelijke opwaartse beweging van de markt.”

Weuthen zette voet aan wal in Nederland na de overname van Agrico door Aviko op 1 december 2010. De jarenlange Agrico-commissionair Agrodyn ervoer onvrede onder de Limburgse en Oost-Brabantse leden over de in hun ogen gedwongen overgang naar Aviko. Agrodyn vond een andere aardappelafnemer in Weuthen. De meeste aardappelen van Nederlandse bodem gaan naar een Nederlandse afnemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.