Akkerbouw

Nieuws

Voorspoedig begin graszaadoogst

Kapelle – De graszaadopbrengsten liggen hoger dan normaal, de percelen liggen er mooi bij. De oogst is door het koude voorjaar wel twee weken later begonnen maar verloopt in dit zomerse weer heel goed.

Zaadbedrijven verwachten goede prijzen.

Wim Geluk van Innoseeds is optimistisch over seizoen 2013: “Zowel kwaliteit als kwantiteit ogen positief”. Het zaad is goed op kleur en Geluk verwacht een bovengemiddelde opbrengst. “De eerste indruk is goed, maar dit is nog maar het begin. Eind deze week komen de eerste rietzwenken binnen. De oogst van vroegere rassen Engels raaigras, de grootste graszaadsoort van Nederland, komt in de loop van volgende week op gang.”

De productiemanager denkt dat zeker 5 procent meeropbrengst voor alle soorten te verwachten is ten opzichte van de vijfjaarlijkse gemiddelden. “Aangezien het Nederlandse areaal de laatste jaren sterk is gekrompen, kan de markt een hogere opbrengst prima opvangen”, legt Geluk uit.“Goede opbrengsten zijn positief voor teler en bedrijf. Meestal is het uitvalspercentage dan ook lager en is het zaad vlotter te verwerken. De weersvoorspellingen blijven gunstig.” Mede door productiebeheersing ziet het seizoen er prijstechnisch goed uit, zegt Geluk.

Joop Bouwkamp, hoofd productie bij Barenbrug Holland, ziet veelbelovende graszaadpercelen. “De stand is homogeen met veel zaadstengels. Aangezien de oogst nog maar net is begonnen, kan ik geen concrete getallen noemen. De kwaliteit is goed.” De kou leidde tot vertraging, maar zorgde er ook voor gezorgd dat de bladvorming later op gang kwam, waardoor de zaadstengels meer ruimte hadden om zich te ontwikkelen. “Koude voorjaren zijn altijd goede zaadjaren.” Barenbrug hanteert dit seizoen voor het eerst een vast prijzensysteem. “Telers weten waar ze aan toe zijn. Na een aantal jaren met tegenvallen uitbetalingsprijzen in het participatiesysteem ging de lol er voor boeren wel een beetje af.”

“Als het dit weer blijft dan teken ik ervoor”, zegt Bert-Jan van Dinter, directeur bij Vandijke Semo. “De laatste jaren waren er vaak onstuimige buien in deze periode, wat leidde tot storingen. Nu is dat niet aan de orde.” Van Dinter verwacht gezien de weersvoorspellingen een heel goede kwaliteit hooi. Wel signaleert hij een achterstand van twee weken door het koude voorjaar. “Over opbrengst en kwaliteit kan ik nog niets zeggen, maar we zien wel dat percelen er mooi bij staan. Door het koele, donkere voorjaar is er een goede bevruchting geweest.” Hooi komt vanaf 1 augustus beschikbaar, denkt Van Dinter.

Of registreer je om te kunnen reageren.