Akkerbouw

Nieuws 1535 x bekeken laatste update:10 jul 2013

Vijftien ton zetmeelopbrengst nog niet structureel

Valthe – Een structurele opbrengst van 15 ton zetmeel is nog geen praktijk. Dat stelt Jans Klok, agronomist bij Avebe op de Avebe Open dagen demovelden in het Drentse Valthe.

Vorig jaar werden binnen het project 20-15-10 op twee praktijkpercelen al bijna 15 ton zetmeel per hectare gerealiseerd. Het project 20-15-10 staat voor een structurele opbrengst van 15 ton zetmeel per hectare in 2020 met 10 euro per 100 kilo zetmeel aan variabele kosten.
Dat een opbrengst van 15 ton zetmeel nog niet structureel is, blijkt dit seizoen. Bij 15 ton zetmeel per hectare moet volgens de ideale groeicurve op 1 juli de aardappelen al een opbrengst hebben van 3 ton zetmeel per hectare. Uit proefrooiingen op het demoveld afgelopen week bleek dat op 1 juli de opbrengst gemiddeld 600 kilo was. Idealiter moeten de aardappelen begin mei opkomen en op 1 juni het land dicht hebben. Door het koude voorjaar kwamen de aardappelen pas in de derde week van mei boven en hadden de aardappelen op 1 juni het land nog lang niet dicht. De groeiachterstand bedraagt zo’n drie weken.
Avebe heeft dit jaar in Valthe, Valthermond en Neusustrum in het Weser Ems-gebied demovelden aangelegd, die tot doel hebben de opbrengst en daarmee het financiële rendement van zetmeelaardappelteelt te verhogen.
Nieuwe zetmeelaardappelrassen zoals Althus, Axion en Aventra geven een hogere zetmeelopbrengst per hectare dan de gevestigde orde. Naast deze nieuwe rassen staan op het demoveld ook de zetmeelaardappelrassen Avito, Actaro en Dartiest, die de komende jaren beperkt beschikbaar komen voor de praktijk. Avito kenmerkt zich door een verbeterde phytophthoraresistentie. Actaro geeft een hoge en stabielere zetmeelopbrengst per hectare. Dartiest van Semagri lijkt ook een goede opbrengst te geven, maar is niet volledig resistent tegen AM.
Van de rhizoctoniaproef, waarbij gekeken wordt naar de effectiviteit van knol- en grondbehandelingen op de opbrengst en de stikstofbemestingsproef, zijn nog geen resultaten beschikbaar.


Of registreer je om te kunnen reageren.