Akkerbouw

Nieuws

Verwerking aardappelen in juni rustig, seizoentotaal enorm

Zoetermeer - De verwerking van consumptieaardappelen is in juni wat kleiner geweest dan in mei, maar het totaal over het gehele aardappelseizoen is met 3,5 miljoen ton zeer groot. Volgens voorlopige gegevens van het Hoofdproductschap Akkerbouw is er een hoeveelheid van 272.400 ton verwerkt tot frites en andere aardappelbereidingen, al dan niet voorgebakken. Dat is 6 procent minder dan in mei en ruim 7 procent minder dan in juni vorig jaar.

Het seizoentotaal over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 is voorlopig bepaald op 3.489.100 ton. Dat is nog geen procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een verschil is wel dat de relatieve schaarste en het daardoor hogere prijspeil de verwerking in de tweede helft van het seizoen wat hebben gedrukt. Van januari tot en met juni was de verwerkte hoeveelheid ruim 4 procent meer dan in die periode van 2012.

De gemelde resultaten zijn zoals gezegd voorlopig en kunnen nog bijgesteld worden. Als dat meer dan 30.000 ton verwerking méér oplevert is er in het afgelopen seizoen meer volume consumptieaardappelen verwerkt dan ooit tevoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.