Akkerbouw

Nieuws 925 x bekeken

Vaste markt sojabonen is gekalmeerd

Het prijspeil van soja is op de wereldmarkt aan het stabiliseren, blijkt uit de index van de International Grains Council. Sinds begin april is de index (2.000 = 100) twee maanden lang gestaag geklommen, daarna gingen de prijzen op en neer binnen een relatief smalle marge.

In de afgelopen maanden is de beschikbaarheid op de spotmarkten krap geweest, onder meer door logistieke problemen in Zuid-Amerika. Nu begint de invloed van nieuwe oogst zwaarder te wegen, doordat prognoses meer fundament krijgen. De IGC meldt dat de wereldproductie sojabonen een nieuw record gaat vestigen van 284 miljoen ton, ofwel 6 procent groei, vooral in de grote productiegebieden. De eindvoorraden nemen met 28 procent toe, naar een nieuwe piek voor de laatste drie jaar. De wereldhandel kan tot 8 procent groeien,  vooral door grotere aankopen door landen in het verre oosten, c.q. China. China heeft recent bijvoorbeeld 120.000 ton sojabonen gekocht in de VS, volgens agrarisch marktbureau Agritel. Voor de prijsontwikkeling blijft ook het weer in deze periode van het seizoen een sterke invloed, en dan vooral de huidige droogte in de VS, die het peil steunt.

De markt voor koolzaad blijft volgens IGC weliswaar krap het komende seizoen, met nog eens lichte afname van de eindvoorraden, na een in het afgelopen seizoen ruim 20 procent teruggevallen productie. Toch tenderen de koolzaadprijzen momenteel naar zakken. De markt voor biodiesel is rustig en de vooruitzichten voor de nieuwe oogst zijn doorgaans goed in grote productiegebieden zoals Oekraïne, Canada en Australië en, binnen de EU, Duitsland.

Prognose: soja stabiel, druk op koolzaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.