Akkerbouw

Nieuws 653 x bekeken

VTA en NAV willen praten met LTO over prijsinformatie

Noordhoek – De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) willen met LTO-Akkerbouw praten over markt- en prijsinformatie voor akkerbouwers.

LTO-Akkerbouw overlegt daarover wel met de NAV, omdat ze een producentenorganisatie oprichten. De VTA is daar niet bij betrokken.

VTA-voorzitter Louis Beemsterboer wil met alle drie organisaties praten over het invullen van markt- en prijsinformatie. “We zijn er achter de schermen mee bezig. Het hoeft niet perse onder de VTA-vlag.”

Eind dit jaar verdwijnt het Productschap Akkerbouw, dat het aardappelprijssysteem Agriprins beheert. Beemsterboer: “We zijn tegen Agriprins omdat het wordt gevoed door de verwerkers. Wij willen een prijssysteem door en voor boeren, zoals ons Pisa-systeem. Een vergelijkbaar systeem wordt getest in Vlaanderen en straks in Wallonië. Ook de Franse telersorganisatie UNPT heeft belangstelling voor Pisa.”

Ook NAV-voorzitter Teun de Jong wil graag met drie partijen overleggen. “Boeren moeten inzicht houden in de markt. Daarover praten we met VTA omdat we meer gaan samenwerken. We praten met LTO daarover omdat we met LTO een producentenorganisatie oprichten. Een gevoelig punt is dat Pisa en Agriprins concurrerende systemen zijn.”

Voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen zegt dat markt- en prijsinformatie één van de doelstellingen is van de producentenorganisatie. “We praten met iedereen die daar een rol in speelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.