Akkerbouw

Nieuws 579 x bekeken

Uienexport oogst 2012 vestigt record

Zoetermeer – De uienexport van het seizoen 2012/2013 is in de periode tot en met de eerste week van juni uitgekomen op een voorlopig totaal van ruim 951.000 ton. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De export van de oude oogst is inmiddels zo goed als gedaan, maar de gegevens ijlen altijd een aantal weken na. Het cumulatief dat nu bekend is mist nog vier weken export, desondanks is daarmee het seizoentotaal van 2009/2010 à 959.000 ton vrijwel bereikt. Dat er een record zal worden gezet staat wel vast. Om de grens van een miljoen ton uitgevoerde uien te doorbreken zou de wekelijkse uitvoer vanaf de tweede week van juni  12.160 ton moeten bedragen. Het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen was in die periode 11.400.

De zo volumineuze export is dit seizoen gerealiseerd doordat de exporteurs vooral groei hebben bereikt in de breedte. Anders dan in voorgaande seizoenen was er geen extreme vraag vanwege gereduceerde eigen productie vanuit bijvoorbeeld Rusland. Topafnemer Senegal was als bestemming goed voor 15 procent van de uienexport, het Verenigd Koninkrijk 12 procent. Dat was in seizoen 2011/2012 net zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.