Akkerbouw

Nieuws 784 x bekeken

USDA: Rusland exporteert minder tarwe

Moskou - Rusland oogst dit jaar meer graan dan vorig jaar. Maar het land zal de komende maanden minder tarwe exporteren dan verwacht, omdat de voorraden erg klein zijn. Dat meldt de Amerikaanse landbouwraad in Moskou.

Stafmedewerkster Yelena Vassilieva constateert dat in Rusland 7,7 miljoen hectare graan is aangetast door de droogte. Daarvan is bijna 2 miljoen hectare volledig verloren gegaan. Rusland telt ongeveer 43 miljoen hectare graan. Toch valt de graanproductie hoger uit dan vorig jaar, toen droogte in een veel groter gebied schade had veroorzaakt. De Russische overheid verwacht veel graan te kunnen exporteren, vooral tarwe.

Vassilieva denkt dat de export in ieder geval de komende maanden kleiner zal zijn dan verwacht. Ze noemt daar twee redenen voor. De overheid heeft vorig seizoen veel tarwe uit de staatsvoorraden verkocht. Die worden eerst weer aangevuld. Daarnaast koopt Egypte gewoonlijk veel Russische tarwe. Vassilieva: “Normaal gaat van september tot en met november de helft van de Russische graanexport naar Egypte. Maar Egypte heeft geldtekort en de politieke situatie is niet stabiel.

Ook de uitbraken van besmettelijke dierziekten in het zuiden van Rusland, zoals mond-en-klauwzeer en Afrikaanse varkenspest, belemmeren de export. Oekraïne doet steeds moeilijker over de doorvoer van graan vanwege het risico op de insleep van ziekten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.