Akkerbouw

Nieuws 1817 x bekeken 2 reacties

Tarweoogst kwartaal vooraf te voorspellen

Tokio - Drie maand voor de oogst is er al een redelijk betrouwbare voorspelling te doen van de opbrengsten voor tarwe en rijst. Dat zeggen Japanse, Australische Britse, Deense en Amerikaanse onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Het gaat om voorspellingen voor voedselproductie in grote productiegebieden. De gebruikte modellen zijn niet van toepassing op perceelsniveau.

De onderzoekers hebben aan de hand van historische meteorologische gegevens en oogstgegevens over de arealen waar vier belangrijke gewassen worden geteeld, gekeken naar de voorspelbaarheid van de oogst. Voorspelling van oogsten is van belang voor overheden van landen waar de bevolking voor een deel afhankelijk is van de invoer van voedsel.

De voorspelbaarheid is afhankelijk van de gevoeligheid vna het gewas voor klimaatomstandigheden en van de mater waarin omstandigheden door de mens worden beïnvloed (bijvoorbeeld door irrigatie).

De wetenschappers menen dat voor rijst en tarwe een redelijk betrouwbare voorspelling te doen is over de productie in een groot deel van de productiegebieden. Voor soja en mais is het moeilijker om zo lang van te voren al een goede voorspelling te doen.

De onderzoekers stellen vast dat het van belang is om betrouwbare gegevens te hebben over de mate waarin arealen geïrrigeerd zijn en hoe het staat met de bodemgesteldheid.

Volgens de onderzoekers kan de voorspelling, drie maanden voor de oogst van tarwe en rijst, zowel voor overheden als voor bedrijven van belang zijn om te zorgen dat er genoeg voedsel beschikbaar is in een komende periode en om voedselonrust te voorkomen.

Maar de onderzochte factoren zijn niet de enigen die van belang zijn voor de beschikbaarheid van voedsel. "Sociaal-politieke factoren hebben vaak belangrijke invloed op de wereldvoedselvoorziening en zijn vaak ingegeven door mislukte oogsten als gevolg van extreem weer."

Laatste reacties

  • info36

    De nieuwe profeten.

  • ed12345

    Het nadeel voor de boer van zo'n langetermijn ;betrouwbare; voorspelling is,dat het de beursprijzen afvlakt

Of registreer je om te kunnen reageren.