Akkerbouw

Nieuws

Stratégie Grains optimistischer over tarweoogst EU

Parijs - Het Franse marktbureau voor de graansector Stratégie Grains heeft zijn maandelijkse prognose voor de Europese tarweoogst met 2,1 miljoen ton naar boven bijgesteld, naar een totaal van 141,6 miljoen ton.

Dat meldt de agrarisch-economische site Agrimoney. Het genoemde resultaat zou het op twee na hoogste ooit kunnen worden en in ieder geval het beste van de afgelopen vijf jaar. Hiermee is Stratégie Grains wel optimistischer dan zowel de International Grains Council als het Amerikaanse landbouwministerie USDA en de Europese Commissie, die iets lager uitkwamen in eerdere prognoses. De Franse analisten melden dat de tarwe zich op de meeste plaatsen erg goed heeft ontwikkeld sinds medio juni. Vooral in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de top drie van productielanden, ziet men progressie. De gemiddelde opbrengst per hectare komt voor zachte tarwe, in de EU het leeuwendeel van de tarweteelt, uit op 5,7 ton. De totale opbrengst aan zachte tarwe wordt volgens Stratégie Grains 133,4 ton, ofwel 1,9 miljoen ton meer dan men in juni nog dacht.

Ook de gerstoogst wordt groter dan de vorige prognose van Stratégie Grains: 57,3 miljoen ton, tegen 56,1 miljoen ton in de vorige raming. USDA gaat uit van 56 miljoen ton. Voor mais is de verwachting een fractie (100.000 ton) neerwaarts bijgesteld naar 65,9 miljoen ton. Dit komt doordat in Frankrijk een deel niet kon worden gezaaid vanwege regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]