Akkerbouw

Nieuws

Stichting Uienpool Flevoland beste betaler

Doetinchem - Stichting Uienpool Flevoland betaalt het meest voor oogst 2012. Dat blijkt uit de jaarlijkse poolprijsvergelijking van Boerderij. Boerderij verzamelde de uitbetalingsprijzen en kosten in week 48, 8 en 18, en bepaalde vervolgens de gemiddelde netto uitbetalingsprijs van elke pool.

Stichting Uienpool Flevoland betaalde gemiddeld €12,96 per 100 kilo uien. Tweede hoogste uitbetaler is Flevo Onions, die €12,23 per 100 kilo betaalde. Als derde eindigde Van Meir met een gemiddelde uitbetalingsprijs van €11,97 per 100 kilo. Vierde werd PPA met €11,93 per 100 kilo, vijfde Wiskerke Onions met €11,84 per 100 kilo en zesde Allium Plus met €11,80 per 100 kilo.

Onderaan het klassement dit seizoen eindigde Agrifirm. Die scoorde een gemiddelde uitbetalingsprijs van €11,32 per 100 kilo. Veel Noord-Nederlandse uien zijn laat en onder moeilijke omstandigheden geoogst, en moesten om bewaarproblemen te voorkomen vroeg in het seizoen worden afgezet. Hierdoor profiteerde het weinig van de prijsopleving later in het seizoen. Opvallend is dat de netto-uitbetaling geen grote verschillen laat zien tussen de nummers 3 tot en met 7 in het klassement.

Sowieso kan geconcludeerd worden dat in het uienpoolklassement 2012/13 de pools die relatief veel uien aan het eind van het seizoen verkochten én een goede kwaliteit product in de opslag hadden, als beste uit de bus kwamen. Zowel Stichting Uienpool Flevoland als Flevo Onions verkocht veel uien laat in het seizoen. De langbewaarders profiteerden van de prijsopleving later in het seizoen. Tot half februari schommelde de marktprijs tussen de 10 en 12 euro per 100 kilo, waarna het wegzakte naar 8 euro per 100 kilo half maart. Daarna klom de prijs op naar 16 euro per 100 kilo.

De poolbeheerders kwalificeren verkoopseizoen 2012/13 niet als een seizoen met topprijzen, maar dit seizoen kon iedereen in de keten weer eens iets verdienen aan uien. De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen. Het areaal was ten opzichte van het jaar ervoor met 10,5 procent gekrompen tot 20.700 hectare en ook de hectare-opbrengsten waren gemiddeld. Toch resulteerde dit niet in topprijzen. Koprot en andere bewaarproblemen zorgden wederom voor enige prijsdruk. Deze zijn onder de marktprijs verkocht, wat negatief werkte op de poolprijzen. Het kwaliteitsimago van de Nederlandse ui is aan erosie onderhevig. Sommige afnemers, zoals Brazilië weren al Nederlandse uien. Het eist dat uien geïmporteerde uien geen inwendige gebreken hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.