Akkerbouw

Nieuws

Steeds meer telers hebben zonnepanelen

Roggel – Op 7,4 procent van de akkerbouwbedrijven en 6 procent van de vollegrondsgroentetelers zijn zonnepanelen aanwezig en de komende jaren neemt het aantal investeringen flink toe.

Dat meldt agrimarketing- en marktonderzoeksbureau Agridirect op basis van de Akkerbouwscanner 2013, een jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijven. Een kwart van deze ondernemers heeft plannen te investeren in zonnepanelen.

Van de akkerbouwers beschikt 3,8 procent over windmolens, een biogasinstallatie of een andere methode om energie op te wekken. Bij de vollegrondsgroentetelers gaat dat om 3,6 procent van de bevraagde ondernemers. Het percentage investeringsplannen van akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers voor deze methoden ligt respectievelijk op 3,2 en 2,9 procent.

Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank Nederland, reageert: “Het is niet verwonderlijk dat juist deze sector wil investeren in duurzame energie. De akkerbouw heeft een goed seizoen gehad en met zonne-energie bespaart de ondernemer flink op de energierekening en wordt zijn productieproces duurzamer.”

Huirne geeft aan dat het aanbrengen van zonnepanelen op een schuur een investering vergt van gemiddeld 50.000 euro. “Dit is in ongeveer tien jaar tijd terug te verdienen als het volledige energieverbruik wordt gehaald uit de zonnepanelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.