Akkerbouw

Nieuws

Rabobank verwacht groei van vraag naar biodiesel

Utrecht – De vraag naar biodiesel groeit als Brussel een plafond instelt van maximaal 7 procent biobrandstoffen uit voedselgewassen. Zelfs als het maximum 5 procent bedraagt, groeit de vraag naar biodiesel.

Dat schrijft de Rabobank in een rapport over de biodieselmarkt. Brussel wil dat in 2020 10 procent van alle transportbrandstof uit duurzame bron is verkregen. Om concurrentie met voedselgewassen te voorkomen wil de Europese Commissie een plafond instellen welk deel van de doelstelling wordt ingevuld met voedselgewassen, de zogenoemde eerste generatie biobrandstoffen.

De Rabobank verwacht dat Brussel een plafond instelt, dat in 2020 maximaal 7 procent van de transportbrandstof mag zijn gewonnen uit eerste generatie grondstoffen. “Een plafond van 5 procent is ook mogelijk. In beide gevallen zal de EU de doelstelling van 10 procent hernieuwbare transportbrandstof in 2020 niet halen. De discussie leidt tot onrust onder de producenten van biodiesel en plantaardige olie.”

Omdat de vraag naar biodiesel toeneemt vanwege de doelstelling van de EU, verwacht de Rabobank ook meer import van palmolie. Bedrijven gaan meer strategische samenwerkingsverbanden aan in de keten.

Of registreer je om te kunnen reageren.