Akkerbouw

Nieuws 769 x bekeken

Problemen voor Frans koolzaadseizoen

Parijs – De Franse koolzaadoogst is minstens twee weken en in veel streken een maand vertraagd vergeleken bij vorige seizoenen.

Het na die oogst tijdig gereed maken van de grond voor het inzaaien van het volgende koolzaad kan daarom problemen gaan opleveren. Dat stelt het Franse technische instituut voor oliehoudende gewassen Cetiom. "De koolzaadoogst zal zich concentreren in de periode 20 juli tot 10 augustus. Dat roept het vooruitzicht op van moeilijke zaaiomstandigheden voor het seizoen 2013, zeker omdat zich bij granen vergelijkbare vertragingen voordoen. Daar komt nog bij dat de zware gronden verzadigd zijn met water en niet snel opdrogen."

Cetiom denkt wel dat de komende oogst gunstig zal uitvallen. "De frisse en vochtige weersomstandigheden zijn gunstig voor de ontwikkeling van het gewas." Ook velden die eerder schade leken te lijden van het koude voorjaarsweer liggen er nu weer goed bij. Wel zal 2013 gekenmerkt worden door grote regionale verschillen bij de uiteindelijke opbrengst per hectare. Cetiom gaat nu uit van gemiddelden die uiteenlopen van 3 ton per hectare in midden-Frankrijk tot 3,7 ton per hectare in het noorden van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.