Akkerbouw

Nieuws 1850 x bekeken

Prijs koolzaad zakt onder 350 euro in Parijs

Parijs – De notering van het augustuscontract voor koolzaad zakte op de termijnmarkt in Parijs onder de 350 euro per ton.

Het is voor het eerst in jaren dat het eerstaflopende termijncontract minder opbrengt dan 350 euro. Maandag sloot het augustuscontract op €346,50. Dat is ruim 10 euro lager dan vorige week vrijdag. Vorig jaar om deze tijd noteerde het augustuscontract nog rond 500 euro.

De koolzaadprijs zakt omdat soja ook steeds goedkoper wordt. In de VS wordt een goede sojabonenoogst verwacht. Bovendien daalt ook de prijs van palmolie. Die is naar het laagste niveau gezakt in ruim vier jaar.

Daarnaast verwacht de EU een goede koolzaadoogst. Volgens marktbureau Oil World oogst de EU dit jaar 20,4 miljoen ton. Dat is bijna 5 procent meer dan vorig jaar. De Europese Commissie houdt het op een stijging van 4,5 procent naar 20,1 miljoen ton. En handelsorganisatie Coceral verwacht een stijging van 2,2 procent naar 19,9 miljoen ton. Ook Oekraïne oogst meer koolzaad dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.