Akkerbouw

Nieuws 1242 x bekeken

PCA: Première-aardappelen lopen achter

Kruishoutem – De Première-aardappelen lopen achter in ontwikkeling, zowel wat betreft opbrengst, grofte als onderwatergewicht. In België zitten de Premières na 93 groeidagen op een hectare-opbrengst van 28 ton.

Het gemiddelde van de laatste zes jaar is 31 ton, blijkt uit proefrooiingen van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

De tweede proefrooiingen van Première zijn uitgevoerd op 10 juli op acht percelen. Na gemiddeld 93 groeidagen werd een bruto-opbrengst gerooid van 20 tot 38 ton per hectare met een gemiddelde van 28 ton. Dat duidt op een groei van 750 kilo per hectare per dag sinds 1 juli, meldt PCA. “Ondanks de sterke groei van de laatste dagen is het nog steeds een lage opbrengst. Ook de fritessortering is lager dan in voorgaande jaren. De acht percelen haalden gemiddeld 9 ton aardappelen per hectare in de grove sortering. Gemiddeld over de laatste jaren is dat 18 ton na een vergelijkbaar aantal groeidagen.”

Het onderwatergewicht komt gemiddeld op 320 gram. “Dat is duidelijk lager dan het gemiddelde van de voorbije jaren”, stelt PCA. “Normaal zit het onderwatergewicht na 93 groeidagen gemiddeld op ruim 350 gram.”

De aardappelen van zeven percelen Première bleken al goed op smaak te zijn. Op één perceel was de smaak nog onvoldoende ontwikkeld. Daar waren de aardappelen laat gepoot. Volgens PCA is de bakkwaliteit gemiddeld en is vergelijkbaar met vorig jaar.

PCA heeft 22 juli de derde proefrooiing van dit seizoen uitgevoerd. Nu zijn ook proefrooiingen gedaan op percelen van het ras Sinora. Binnenkort komen de resultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.