Akkerbouw

Nieuws

Oogst tarwe later door groeivertraging

Wemeldinge - Door groeivertraging lijkt de tarwe-oogst dit jaar niet in juli te kunnen beginnen. Dat zeggen graanspecialisten. “Dat waren we de laatste jaren wel gewend”, zegt Rien Fieman van CZAV.

De oogst van tarwe komt waarschijnlijk pas in augustus goed op gang. Als het weer blijft zoals het is verwacht Fieman geen grote schade. “De afrijping gaat hard nu en daar is het ook tijd voor”, zegt het hoofd van de afdeling granen. “De vroege percelen beginnen duidelijk te kleuren. Toch is het zeker twee weken later dan vorig jaar. Dat zien we het hele voorjaar en zomer al aankomen, dus in de afzet hebben we daarmee rekening gehouden. Onze afnemers komen niet zonder tarwe te zitten.”

De stand is zeer variabel. “Sommige zomertarwes zitten nog in de bloei. En er zijn heel veel percelen met waterplekken en een dunne stand. Het is koud en nat geweest, waardoor de opkomst niet overal geweldig was. De stand is dus niet optimaal, maar begin juni wel wat bijgetrokken.”

Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij Agrifirm Plant, heeft een vergelijkbare weergave van de gewasstand. “Waar we normaal gesproken eind juli met de oogst beginnen, wordt dat nu wel augustus.” Door het scherp drogende weer wordt het effect van de tarwehalmdoder goed zichtbaar. “Door de tarwehalmdoder wordt de watertoevoer in de plant geblokkeerd. Dat wordt nu rap zichtbaar. De schade kan bovengemiddeld uitvallen. Dat komt doordat de plant achter is in ontwikkeling, maar de schimmel zich op een normaal schema ontwikkelt.”

Over de opbrengst kan nog niets zinnigs worden gezegd. Fiemand: “Met de stand van vandaag kunnen we geen uitspraken doen over de kwaliteit van straks. Ik denk dat we over veertien dagen een indicatie kunnen geven op basis van monstermateriaal.”

Of registreer je om te kunnen reageren.