Akkerbouw

Nieuws

Oekraïne verwacht topoogst graan en oliezaden

Kiev - De oogsten van graan en oliezaden van Oekraïne vallen groot uit. De tarweoogst van Oekraïne groeit met 30 procent ten opzichte van vorig jaar, aldus een officiële mededeling van landbouwminister Mykola Prysyazhnyuk.

Dit meldt het agrarisch marktbureau UkrAgroConsult. De totale tarweoogst 2013 van Oekraïne komt volgens de huidige prognose uit op 21 miljoen ton, dat is 5 miljoen ton meer dan in 2012/’13 is gerealiseerd. Inmiddels is in Oekraïne al een volume van 9 miljoen ton graan geoogst van 3,3 miljoen hectare. De gemiddelde opbrengst per hectare komt ongeveer 0,7 ton/hectare hoger uit dan vorig seizoen.

Op gebied van oliezaden verwacht Oekraïne zelfs een recordoogst binnen te halen, ook na lichte bijstelling naar beneden van de prognose van een maand geleden, vanwege iets kleinere koolzaad- en sojaproductie dan verwacht. Het te oogsten soja-areaal is uiteindelijk met 10 procent kleiner dan beoogd, als gevolg van droogte tijdens de periode van inzaaien. In totaal komt de oogst aan oliezaden uit op 14,27 miljoen ton, waarvan 9,6 miljoen ton zonnepitten, ruim 2,6 miljoen ton soja en 2 miljoen ton koolzaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.