Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Nederland blokkeert partij Chinese broccoli

Utrecht - Nederland heeft opnieuw een partij Chinese groente bij de grens tegengehouden op last van de voedselautoriteit NVWA. Het gaat om Chinese broccoli, een bladgewas en vrijwel niet vergelijkbaar met Nederlandse broccoli.

De partij voldoet niet aan de norm voor resten van bestrijdingsmiddelen. Uit onderzoek bleek dat monsters positief testten op pyridaben. Laboratoriumtests lieten waardes zien van 6,1 milligram acetamipride per kilo product.

Nederland controleert strenger op risicoproducten. Broccoli uit China is één van die producten. In 2012 blokkeerde Nederland vier partijen Chinese broccoli uit China. Ook verschillende partijen pomelo kwamen niet in het handelsverkeer in Nederland.

Laatste reacties

 • trijnie

  Waarom moet er ook groente van de andere kant van de wereld komen? We hebben hier te kust en te keur volop. Lekker vers en er hoeft geen vervuilend vliegtuig voor de lucht in.
  Overigens, net gelezen: het nederlandse fruit zit voor 1/3 ook vol met residuen en zelfs verboden middelen.

 • abtje

  Waarom niet Trijnie? Moet je eens kijken hoeveel vliegtuigen er vertrekken met bijvoorbeeld bloemen? Daar verdient de BV Nederland goud mee, zuinig op zijn.
  En die residuen onder de waarde is geen probleem, niet dat het goed is, hoor, maar ook niet overdrijven.Die waardes zijn op een veilig niveau opgesteld als veiligheidsbuffer. En als er residuen van verboden middelen of te veel middel op een produkt zit hoort de controlerende instantie langs te gaan en deze teler billenkoek te geven. EN dat gebeurt volgens mij ook.

 • trijnie

  Abtje, ik denk misschien te klein, maar waarom zou je van ver halen wat dichtbij ge produceert wordt? Neem nu de melkproducten, ik wil het absoluut niet uit Denemarken hebben en zo ook met het fruit. Natuurlijk ananas of perziken e.d.dat wordt wat anders maar het is onzin om groente van zover te halen en je kunt ook het beste eten wat het seizoen biedt.
  Ja, en die bloemen....? Ik weet het niet, misschien zijn er in de landen waar ze heen gaan geen mogelijkheden om ze te telen.
  We belasten de aarde teveel met al die luxe en daar doen we niet goed aan.

 • ed12345

  Met nog meer landbouwgrond opgeven voor natuur zodoende de productie steeds minder .Maar broccoli uit china het niet gekker worden .Is dat het resultaat van al dat groene gedoe in de politiek?

Of registreer je om te kunnen reageren.