Akkerbouw

Nieuws 994 x bekeken

NAK verlaagt 11,3 procent areaal pootaardappelen

Emmeloord – De keuringsdienst NAK heeft 11,3 procent van het areaal pootaardappelen verlaagd naar een lagere klasse; 1,5 procent is afgekeurd.

Van alle klasseverlagingen is 74 procent veroorzaakt door bacterieziek. Vorig jaar was bacterieziek in 81 procent de oorzaak. Aantasting door virus is bij 13 procent van het areaal de oorzaak van de klasseverlagingen. Vorig jaar was dat 9 procent.

De regio Noord I (kleigronden) scoort het best wat betreft verlagingen (10,2 procent) en afkeuringen (0,9 procent). In de regio Noord II (zandgronden) hebben de telers de meeste pech met klasseverlagingen (12,9 procent) en afkeuringen (2,6 procent).

Voor 15 procent van het areaal is loofvernietiging aangevraagd. Op een deel is het loof al gedood.

Of registreer je om te kunnen reageren.