Akkerbouw

Nieuws

Misoogst dwingt China tot grotere tarwe-import

Peking - China zal dit graanseizoen meer tarwe moeten importeren dan gebruikelijk en in dat opzicht Egypte kunnen voorbijstreven als ’s wereld grootste importeur.

Dat meldt persbureau Reuters. Vorstschade en regenval tijdens de oogst hebben de tarwe-opbrengsten in China aanzienlijk gereduceerd, meer nog dan eerdere prognoses. Een hoeveelheid van 15 tot 20 miljoen ton heeft kwalitatief zwaar te lijden gehad en is niet meer geschikt voor menselijke consumptie. Tot nog toe heeft China al 3 miljoen ton tarwe vastgelegd in het buitenland, bijna net zoveel als vorig jaar in het gehele seizoen is aangekocht.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft in het recente maandelijkse Wasde-rapport over de agrarische wereldmarkten de voor seizoen 2013/2014 voorziene Chinese tarwe-import geraamd op 8,5 miljoen ton, tegen 3,2 miljoen ton in het voorgaande seizoen. Analisten en handel buiten de VS denken zelfs dat de import richting 10 miljoen ton en meer kan gaan. Egypte staat op de rol voor 9 miljoen ton. China’s eigen analisten achten een import van 5 tot 6 miljoen ton waarschijnlijker. Dat heeft te maken met beperkte beschikbaarheid en daardoor een hoger dan gewenste prijs van de vooral gevraagde Amerikaanse zachte wintertarwe. De keuze kan dan zijn om in te teren op eigen voorraden.

De schade aan de tarwe-oogst van China is hoofdzakelijk opgelopen in de provincies Henan, Anhui, Jiangsu en Hubei van de noordelijke regio, de graanschuur die goed is voor de helft van de Chinese productie. China neemt normaal gesproken een vijfde deel van de totale wereldproductie en –consumptie van tarwe voor zijn rekening.

De prognose voor de gestegen tarwe-import komt in de buurt van die in het seizoen 2003/’04 toen China eveneens een erg slechte tarwe-oogst had.

Of registreer je om te kunnen reageren.