Akkerbouw

Nieuws 9 reactieslaatste update:30 jul 2013

'Meer middelen weg door extra bijenonderzoek'

Brussel - Diverse insecticiden verdwijnen de komende jaren. Dat verwachten Syngenta en Bayer Cropscience.

De Europese Commissie vroeg de Efsa, het Europese voedselagentschap, om de toelatingsprocedures van middelen te beoordelen. Aanleiding daarvoor is de bijensterfte en het tijdelijke verbod van vier neonicotinoïden.

De Efsa concludeert dat er gaten zitten in de toelatingsstudies van de industrie betreffende bijen. Dit geldt niet alleen voor neonicotinoïden, maar voor alle middelen, dus insecticiden maar ook herbiciden en fungiciden. De Efsa heeft een concept-protocol met eisen opgesteld, waar toekomstige toelatingen aan moeten voldoen. Als de Commissie het concept-protocol aanneemt gaat dit gelden voor alle lidstaten.

De eisen om een middel toegelaten te krijgen, worden dan flink strenger. Er worden voor een toelating dan meer onderzoeksresultaten gevraagd. Probleem is dat de onderzoekslaboratoria geen capaciteit over hebben en dat voor een aantal zaken nog geen testmethoden is. Herregistratie van middelen wordt dan een flinke dobber. Mogelijk dat na de neonicotinioïden ook diverse pyrethroïden sneuvelen vanwege aanvullende bijenstudies. Het middelenpakket tegen insecten wordt dan schraal.

De chemische industrie lobbyt om de scherpe kantjes van het concept-protocol er af te krijgen. Maar Bayer Cropscience verwacht niet dat de toelatingseisen afgezwakt worden, hooguit later ingevoerd.

Laatste reacties

 • m.en.mh.miedema

  Als het middelen zijn die schadelijk zijn voor bijen dan moet er wel iets gebeuren. Dan ook de import van buiten de EU waarbij deze middelen nog wel worden gebruikt staken.(gelijk 'spelersveld'). Gaat de Europese Commissie dan ook even wat doen aan het draadloze communicatie verkeer(o.a. mobiele telefoon.) Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat dat ook desastreuze gevolgen voor de bijen heeft, of krijgt zoals gewoonlijk de landbouw weer als enigste te maken met beperkingen?

 • Henk Tennekes

  De agrochemische industrie, met name Syngenta en Bayer CropScience, hebben een historische fout begaan door tegen beter weten in het causale verband tussen de breedschalige toepassing van neonicotinoide insecticiden en de sedert een aantal jaren sterk verhoogde bijenvolksterfte glashard te ontkennen. Toen met de resultaten van laboratoriumonderzoek het onomstotelijk bewijs werd geleverd dat het gebruik van neonicotinoiden een ontoelaatbaar risico voor bijen vormt, bleven industrie experts volharden in hun visie dat de dodelijke werking van neonicotinoiden (zoals deze in stuifmeel zijn gemeten) op bijen niet alleen door laboratoriumonderzoek maar ook door veldonderzoek moest worden aangetoond, een visie die met name ook door een manager van Bayer CropScience, Dr Julian Little, met verve werd uitgedragen. De industrie krijgt nu een koekje van eigen deeg. Het onontbeerlijk gedeclareerde maar bijna onbetaalbare veldonderzoek wordt nu geheel onnodig een onderdeel van de toelatingsprocedures voor bestrijdingsmiddelen. De industrie zal een zware dobber krijgen aan de nieuwe toelatingseisen te voldoen.

 • johannetje

  Hoe het ook zij, een potentieel gevaar ligt op de loer, een verbod op zowat alle insecticiden. Dan hebben wij een groot probleem.

 • Mels

  Nee hoor geen enkel probleem.... bepaalde dingen worden ineens erg schaars....en duur.

 • magas

  hopelijk wordt dit concept-protocol aangenomen.
  ook hoop ik dat de boeren die deze middelen gebruiken hun verantwoordelijkheid nemen.
  inmiddels is er zoveel bekend over de schadelijkheid van deze middelen voor het ecosysteem, dat het excuus van ze zijn toegelaten niet meer opgaat
  voor de boeren die nog niet wakker zijn beveel ik de side boerenlandvogels van henk tennekes aan.
  hij is een van de onafhankelijke wetenschappers die de gevaren van deze middelen al jaren geleden heeft aangetoond.
  hulde aan deze man.

 • ikkethuis

  Het probleem zit hem met name in de export van produkten naar landen die een 0 tolerantie hebben van bepaalde insecten. Veel plagen zijn inmiddels biologisch op te lossen met roofdiertjes en aaltjes. Maar dit accepteren sommige landen niet, omdat er altijd een schadelijk insect in blijft zitten

 • herwaarden

  Vorm eerst een monopolie-bedrijf, help dan de bijen om zeep, dan gaan de mensen om zeep, dan krijgen bepaalde clubjes meer leefruimte , toch ??!!!
  In genoemde volgorde zo ongeveer ???!!!
  He ik zie een oplossing, monopolie mag niet van het monopolie(Brussel,Haag,
  Straatburg) Lang leve de bijen en de mensen ????

 • ed12345

  Nog geen laboratoirs die dit kunnen lijkt een beetje op toen de diesels schoner moesten worden hadden de motoren fabrikanten ook niks in huis, Zoals u en ik weten die zijn er ook gekomen en in het verleden zijn er middelen toegelaten die eigenlijk niet veilig bleken hetzelfde geld voor geneesmiddelen Vanwege de concurentie kunnen we niet zeggen als wij dit of dat niet mogen gebruiken dan zij ook niet het is nu eenmaal moeilijk om bij de buren de wet voor te schrijven maar geen reden om onze gezondheid op het spel te zetten

 • Mels

  Idd ed,geen zorgen,het pakket zal uitgedund worden en net als altijd weer aangevuld worden met nieuwe middelen.Als die grote monopolisten nou eens meer geld in de bio afdeling stopten konden de mogelijkheden die er nu al zijn wel eens veel sneller en beter worden toegepast maar helaas staat dat niet in hun woordenboek.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.