Akkerbouw

Nieuws 14 reacties

Mededingingszorgen over meelgigant VS

Washington - Het Amerikaanse ministerie van justitie en twaalf staten met uitgebreide tarweteelt onderzoeken of het opzetten van een enorm meelbedrijf leidt tot teveel marktmacht. Het betreft de fusie van de meelbedrijven van ConAgra en Horizon Mills, een joint-venture van agriconcern Cargill en graancoöperatie CHS.

Horizon Mills is momenteel marktleider. Volgens de voorstellen krijgen Cargill en ConAgra ieder een belang van 44 procent in de nieuwe onderneming en CHS 12 procent. Het nieuwe bedrijf “Ardent Mills” zou een omzet krijgen van circa 4,3 miljard dollar en eigenaar zijn van 44 meelfabrieken verspreid over de gehele VS, van Californië tot Massachusetts.
De procureur-generaal van de staat Oklahoma leidt de 12 staten in hun onderzoek naar mogelijke mededingingsaspecten en dan met name het risico dat te weinig concurrentie maakt dat prijzen eenzijdig en ongestraft kunnen worden opgelegd aan afnemende bedrijven en consumenten. De American Antitrust Institute, een non-profitorganisatie, stuurde al een brief naar het ministerie van justitie waarin het zorgen uit.
De fuserende bedrijven stellen dat marktmacht beperkt blijft niet alleen omdat leveranciers van graan, zoals ADM en Bunge, nog veel groter zijn, maar ook omdat tarwe lang opgeslagen kan worden. Zijn leveranciers niet blij met de prijs, dan hebben ze de optie te wachten. ADM is overigens de op één na grootste meelproducent.

Laatste reacties

 • ed12345

  Harstikke leuk opslaan en afwachten maar als er bijna of geen andere kopers zijn lijkt het mij dat de prijzen dan alsnog lager liggen dan als er meer concurentie zou zijn Waren daar vroeger de coop's niet door onstaan om een tegenpool te hebben

 • koestal

  Deze bedrijven bepalen al jaren de internationale graanprijzen,weinig nieuws onder de zon

 • Mels

  Die ontstaan dan vanzelf weer als de boeren erachter komen dat ze door dit soort mafia achtige praktijken bedondert worden,met goedkeuring van veel overheden overigens,der zal wel rijkelijk beloond worden voor die goedkeuringen....

 • ed12345

  Mels het wordt steeds moeilijker om zo'n coop te beginnen het moet steeds groter zijn om levensvatbaarheid te hebben Koestaldeze bedrijven bepalen voor een groot gedeelte de beurs maar wat er plaatselijk betaalt wordt en de beurs zit altijd verschil en daar zit juist de kneep.Ik hak dagelijks met dat bijltje

 • denker123

  ed 12345,De toeslag op de Chicago maisprijzen worden steeds hoger voor de veehouders ,zeker als je dicht bij een ethanolfabriek woont schandalig.Die plaatselijke cooperaties maken ook prijsafspraken, zijn blijkbaar verwent door de hoge prijzen van de laatste jaren.

 • agro1

  begint er net een beetje leven in de prijs te komen, zal er wel weer eentje opgericht worden met zoveel macht, dat je als aanbieder flink uitgemolken wordt om die overbetaalde directeuren van hun bonus te kunnen voorzien, want ze weten toch zoooooo voordelig in te kopen. maar goed, debeste remedie tegen lage prijzen zin..... juist ja, lage prijzen. komt wel goed dus, alleen weer even door de zure appel en dan komt er wel een iets fairere prijs uit, fair trade dus.

 • ed12345

  denker opnieuw lezen het gaat over (brood)tarwe en het is heus niet zo dat er zomaar altijd boven de CBOT betaald wordt ook vaak eronder .Voor tarwe afhankelijk wat voor tarwe zijn er meer beurzen.Wat schandalig betreft ik ben als graan ,mais en soya teler de 80er en de meeste 90er jaren heus niet vergeten dus ieder zijn beurt

 • denker123

  De 12345 , tarwe en maïsprijzen zijn sterk aan elkaar gekoppeld nu er van meer dan 40 procent van de Amerikaanse maïs ethanol gemaakt wordt,dit is de enige reden dat maïs en daardoor ook tarwe duur is geworden.Akkoord de akkerbouwers mogen goed verdienen,maar zoals nu er bijna 1 dollar per buschel opslag gevraagd wordt boven de CME prijs door de malers voor maalmais is dan weer sterk overdreven, 7 jaar geleden was dit nog bijna de helft van de maisprijs !!!

 • ACB

  Door dit soort jongens ontstaan nu de problemen (hallo wakker worden kijk naar het verleden het is niet zo moeilijk. Je hoeft geen Neijenrode gestudeerd te hebben om dit te begrijpen.

 • el

  Ed12345 waarom kopen wij veehouders het graan niet van de grainfarmer? Inplaats van de handelaar.

 • ed12345

  el er zijn voornamelijk twee dingen waarop het vaak vastloopt 1ede meeste handelaren zijn ingeschreven bij de grainboard dat houd in dat of zijn bank of een verzekering garand staat voor de betaling als het niet binnen 10 werkdagen betaald is door de handelaar 2e de meeste veeboeren hebben geen weegbrug en zijn er niet op ingesteld pakweg 40 ton redelijk snel te lossen en natuurlijk je moet elkaar kennen maar tegenwoordig met internet zou er iets te verzinnen zijn .maar de grootste hik zal wel de garantie van betaling zijn

 • denker123

  el,toch maar beter C.C.M.in de silo rechtstreeks van de akkerbouwer,C.C.M.is zelfs nog beter voor de koeienmagen dan maalmais. En we kunnen zo deze toekomstige meelgiganten buiten de deur houden.!!!!

 • ed12345

  Denker 123 ik weet niet waar u boert maar b.v ADM is vooral meel voor brood en andere menselijke consumtie Het artikel gaat over zulke meel

 • denker123

  ed 12345,het is een pot nat met die grote tarwemeelmakers en de maisvermalers.ADM en Cargill verkopen ook mineralen en vitaminen mengsels voor rundvee,maar daarmee zijn ze veel te duur en geven een slechte service.Maar zoo lang er nog kleinere zelfmengers zijn , die goedkoper zijn en een veel betere klantgerichte service verlenen,zit het nog goed voor de melkveehouderij in de V.S..Ik ben een grote melkveehouder ten zuiden van de great lakes.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.