Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Mars verwacht EU-oogst van 55,6 miljoen ton aardappelen

Brussel - De aardappeloogst in de Europese Unie komt dit jaar op 55,6 miljoen ton. Dat blijkt volgens Akkerwijzer uit prognoses van het bureau Monitoring Agricultural ResourceS (Mars) van de Europese Unie.

De Europese aardappeloogst valt 700.000 ton lager uit dan vorig jaar. Dat komt omdat het areaal met 2 procent is gekrompen.
Mars verwacht een gemiddelde hectareopbrengst van 31,65 ton per hectare. Dat is 3,4 procent meer dan de 30,61 ton die vorig jaar van een hectare werd gehaald. Het gemiddelde van de laatste 5 jaar ligt in Europa op 30,60 ton aardappelen.
Volgens Mars zijn in bijna heel Europa de groeiomstandigheden goed geweest voor aardappelen. In Groot-Brittannië verwacht Mars een gemiddelde tot goede hectareopbrengst. Daarmee oogst het land veel meer aardappelen dan vorig jaar, toen de oogst compleet verregende. Ook in Zuid-Europa staan de gewassen er goed voor. Volgens Mars is daar voldoende irrigatiewater beschikbaar in de meren. In Oost-Europa wordt ook een betere aardappeloogst verwacht.
Alleen in Noord-Frankrijk wordt een lichte daling van de opbrengsten verwacht vanwege droogte. Dat geldt ook voor Italië en Scandinavië.

Laatste reacties

 • agropak

  Ben erg benieuwd wat voor reacties op dit verhaal komen. Trend is overal minder opbrengst, maar de heren achter het buro zullen het wel beter weten!

 • Mels

  Allemaal bla bla om de prijs van zgn'grondstof' omlaag te krijgen.

 • info36

  Wat een lulverhaal van die imbecielen van Mars. Volgens mij komen ze er zelf vandaan. Ze zijn in ieder geval niet van deze wereld.

 • henk 60

  lees ik het verkeerd of zijn jullie nou zo slim. 700000 ton minder dan vorig jaar je zou dan toch een hogere prijs dan vorig jaar verwachten. richting de 40.00 euro is dat dan slecht?????

 • alexb

  Hallo info36
  Moet erg lachen om uw reactie, daarbij heeft u groot gelijk.
  Okee, minder aardappels, maar meer per hectare of, over heel europa gezien wellicht toch niet. Zo kort had het ook gekund. Eindresultaat kan nog anders zijn.
  Wat ik mij af vraag; is het nou een lulverhaal van Mars of van Jan Engwerda?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.