Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Hobaho verwacht moeilijk jaar bollensector

Lisse – De opbrengsten bij bloembollen zijn zeer wisselend. De vroegste soorten en ook de vroegste productiegebieden (Zeeland en Zuid-Hollandse eilanden) blijven achter bij de verwachtingen.

Er worden vooral te weinig tulpen maat 12/op gerooid, meldt Hobaho. Het bollenbemiddelingsbureau verwacht een moeilijk jaar voor de bollensector.

De oorzaak van de lagere opbrengsten is het koude voorjaar, zegt een woordvoerster. “Maar ook de natte omstandigheden bij het planten in oktober en november hebben duidelijk invloed op de opbrengsten.”

Ook de bollenpercelen in de noordelijker streken laten wisselende resultaten zien. “Zelfs naast elkaar gelegen percelen kunnen heel verschillende opbrengsten tonen. Dit jaar wordt een heel gewoon jaar. Niets extra’s en hier en daar een tekort.”

De oogst van de bollen is drie weken later gestart dan normaal. De achterblijvende opbrengsten hebben gevolgen voor de handel, zegt de woordvoerster. “De exporteurs moeten alle zeilen bijzetten om de bollen voor de eerste zendingen bij elkaar te krijgen, omdat de latere oogst natuurlijk ook doorwerkt in het leveringsschema bij de handel. Er is dus af en toe best wel spanning om de vraag tijdig te kunnen invullen. Voor sommige speciale producten is men bereid iets extra te betalen, maar in zijn algemeenheid is er geen ruimte in de marge om een echte prijsstijging tot ontwikkeling te laten komen, al zal er af en toe wel 'ingegrepen' moeten worden wil men aan de gevraagde variëteit kunnen komen.”

De woordvoerster verwacht al met al een heel moeilijk jaar. “De problemen gaan zeker geen gunstige marktontwikkeling bewerkstelligen. Eerder moet verwacht worden dat sommige orders door de export niet ingevuld kunnen worden en daarom zullen vervallen. De kwekerij gaat in zijn algemeenheid wat minder rooien, en een echte prijsstijging is niet te verwachten. Het is voor alle ondernemers in de bloembollenbranche spitsroeden lopen en er zal hier en daar best wel een tegenvaller genomen moeten worden.”

Eén reactie

  • agpros

    De handel en bemiddeling dekken zich weer in voor slechte prijzen in de bloembollen. Nu krijgt het weer de schuld. Nederland teelt structureel 10% teveel bloembollen voor een goede prijs (zegt men). Vorig jaar viel de oogst tegen, 10 tot 20% kleiner. De prijzen bleven tegenvallen en aan het eind van het seizoen waren er overschotten, terwijl de kwaliteit in de winkel erbarmelijk was. Dit jaar zal het niet anders zijn. De broeierij heeft een goed seizoen gehad, er zijn bollen tekort en toch geen hogere prijzen! Er is elk jaar wel een reden te bedenken om de prijzen laag te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.