Akkerbouw

Nieuws

Hausse aardappeltermijnmarkt, speculatie over droogte drijft prijspeil nieuwe oogst op

Frankfurt - De Eurex-aardappeltermijnmarkt sloot dinsdag 16 juli na een zeer grote activiteit op een nieuwe top voor de slotnotering van het aprilcontract à €22,60 en tevens een piek qua handelsvolume van 939 contracten. De markt speculeert sterk op de gevolgen van het warme en droge weer, dat lijkt te leiden tot een kleine oogst fritesgeschikte aardappelen.

Dinsdagochtend was een uur na de opening van de markt de grens van 300 verhandelde contracten al gepasseerd. Rond het middaguur was al het totaal van maandag gehaald. Voor een dergelijke activiteit in het begin van het aardappelseizoen moeten we terug naar medio augustus vorig jaar. De hectiek is nu vier weken eerder op de kalender, bovendien ligt de groei van de aardappelen ook nog eens achter op de gebruikelijke voortgang. Voor een oordeel over de hoofdoogst is het dus zeer vroeg. De vlotte gang naar de termijnmarkt wijst enerzijds op nervositeit bij kopers en anderzijds op opportunisme van verkopers. Een prijs van 22 euro of zelfs meer voor fritesaardappelen is immers geen slechte score.

Volgens Wolfgang Sabel, directeur van het Duitse makelaarskantoor Kaack Terminhandel in Cloppenburg, hart Nedersaksen, is de huidige hausse voor het aprilcontract duidelijk veroorzaakt door het zomerse weer in heel Europa. "Maar een paar dagen regen en het is weer helemaal voorbij."

Marktanalist Kees Maas van DCA te Lelystad ziet dat nog niet gebeuren. Er wordt duidelijk gespeculeerd op een kleine oogst, maar naar zijn mening met reden. Maas: "We zien een ongekend vast weerbeeld. Dat is echt zeldzaam, weten we uit ervaring." Om er definitieve conclusies aan te verbinden is nog vroeg, de weerinvloed is nog niet onomkeerbaar, zegt hij.

Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato noemt prijzen hoog. "De termijnmarktprijzen worden door het weer bepaald. Pas richting eind augustus wordt duidelijk hoe de hoofdoogst eruit zal zien." Aviko draait nog op oude oogst aardappelen en schakelt over enkele dagen om naar de nieuwe. "De beschikbaarheid van vroege aardappelen is beperkt. Ik kan niet bevestigen of ontkennen dat geforceerd geoogst wordt, maar de opbrengsten liggen wel lager dan gewoon. Iets langer wachten zou beter zijn voor de grofte, kwaliteit en opbrengst."

Directeur Ferdi Buffen van aardappelgroothandel Weuthen in Rijnland-Westfalen, een van de gebieden waar momenteel fritesaardappelen vandaan komen, signaleert dat er in Duitsland wel degelijk de nodige hectares vroege aardappelen voortijdig worden geoogst, als het ware geslacht, met medium opbrengst, gewoon omdat ze nodig zijn. Hij voorziet dat ook eerder dan normaal de hoofdoogst moet worden aangesproken. De komende weken worden erg spannend. Augustus is essentieel voor de groei van de hoofdoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.