Akkerbouw

Nieuws

HLB: ozon leidt tot bladvlekken in aardappelen

Wijster – Ozon is een belangrijke oorzaak van bladvlekken in aardappelen. Dat blijkt uit de diagnoseservice Leafspot van onderzoeksinstituut HLB.

HLB heeft onlangs schade door kunstmatig gemaakte ozon opgewekt onder geconditioneerde omstandigheden. De schade door ozon lijkt sterk op aantasting door Alternaria solani.

Het onderzoek naar schade door ozon krijgt een vervolg in huidige en toekomstige veldproeven en praktijkomstandigheden. Volgens HLB is het, voor zover bekend, voor het eerst dat schade door een verhoogd ozonniveau wetenschappelijk wordt vastgesteld. Verwacht wordt dat in Nederland schade door ozon in de landbouw meer dan 100 miljoen euro per jaar bedraagt. HLB implementeert de verkregen onderzoeksresultaten in het programma Leafspot.

Of registreer je om te kunnen reageren.