Akkerbouw

Nieuws 1483 x bekeken 1 reactie

'Groei Bintjes in België loopt flink achter'

Kruishoutem – De Bintje-aardappelen in België hebben een flinke achterstand opgelopen ten opzichte van voorgaande jaren. Het onderzoeksinstituut PCA oogstte gemiddeld 21 ton Bintjes per hectare op 33 praktijkpercelen.

Gemiddeld over 10 jaar ligt de opbrengst rond deze tijd op 25 ton Bintjes per hectare.

Het PCA voerde de proefrooiingen uit rond 23 juli na 90 groeidagen. Het betreft 16 percelen in Vlaanderen en 17 in Wallonië. De spreiding in opbrengst varieerde van 11 tot 30 ton.

De pootdatum had een grote invloed op de proefrooiing, vooral in Vlaanderen, meldt het PCA. “Want bij de laatst gepote percelen (rond 7 mei) zijn nog geen aardappelen gevonden van 50 millimeter opwaarts. Maar deze percelen hadden ook nog geen 90 groeidagen achter de rug. Over alle Bintje-percelen gerekend is gemiddeld 2 ton Bintjes gerooid van 50 millimeter opwaarts. Het 10-jarig gemiddeld is 7 ton. Het onderwatergewicht zit met 349 gram hoger dan gemiddeld.”

Vorig jaar oogstte het PCA bij de eerste proefrooiing van Bintjes ook gemiddeld 20 ton per hectare. Maar die proefrooiing vond al plaats na 79 groeidagen.

Eén reactie

  • jan10

    Toch mooi een kleine 20% minder.
    Hoop dat dat bij andere rassen ook zo is, ik hoor van veel rassen 2-9 knollen per plant .Die geven dus ook geen topopbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.