Akkerbouw

Nieuws 12674 x bekeken 10 reacties

Graanprijzen zakken flink

Chicago – De maisprijs zakte op de termijnmarkt in Chicago naar het laagste niveau sinds november 2010. Omdat mais en tarwe voor een deel uitwisselbaar zijn, daalde ook de tarweprijs.

Voerfabrikanten verwachten dat voer goedkoper wordt. Het termijncontract voor levering in december, momenteel het meest verhandelde maiscontract in Chicago, zakte dinsdag naar $4,82 per bushel (134 euro per ton). De voornaamste oorzaak is dat de mais hard groeit in de Verenigde Staten. Volgens het ministerie van landbouw (USDA) staat 66 procent van de maispercelen in het land er goed of uitstekend bij. Vorig jaar was dat 26 procent. Omdat de VS de grootste producent en exporteur van mais in de wereld is, heeft de stand van het gewas daar veel invloed op de prijs. Het westelijke deel van de Corn Belt was droog, maar daar is nu regen gevallen. Dat vergroot de kans op een zeer goede oogst. Bovendien is het minder warm in de Corn Belt dan gebruikelijk, wat bevorderlijk is voor de bloei en de kolfzetting. Ondanks dat de mais in de VS dit voorjaar uitzonderlijk laat is gezaaid door slecht weer, gaan analisten nu uit van een recordoogst. Ook sojabonen werden deze week fors goedkoper in Chicago door goede oogstverwachtingen.

De dalende maisprijs drukt de tarweprijs, ook in Europa. Op de termijnmarkt in Parijs zakte het novembercontract dinsdag even door de barrière van 190 euro per ton. Nog niet eerder was de prijs voor het novembercontract zo laag.

De prijsdaling bij tarwe wordt versterkt doordat de VS al driekwart van de wintertarwe heeft geoogst. Ook Rusland en Oekraïne oogsten en exporteren volop tarwe.

Bovendien worden in Europa goede hectareopbrengsten verwacht. Het onderzoeksbureau van de Europese Commissie (Mars) verwacht een opbrengst in de EU van 5,69 ton zachte tarwe per hectare. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. De hectareopbrengst bij mais stijgt met 19 procent naar 7,22 ton. De recente hitte en droogte in grote delen van Europa temperen de opbrengstprognoses weer iets.

Laatste reacties

 • ed12345

  Dit is de normaalste zaak van de wereld grote steigingen na zo half tot eind juli zijn eerder uitzonderingen meestal zit er niet veel muziek in tot pakweg half januari

 • Rosekalf 2012

  Dat worden maisprijzen van €900,-

 • nabderks

  Dat wordt dit jaar geen € 2500,- per ha. ,maar wel zeker € 2300,- per ha. voor de snijmais.

 • xw

  Ben benieuwd ofdat nu eindelijk de krachtvoerprijzen eens in een glijvlucht naar beneden gaan

 • vdbor

  @rosekalf,

  Haha,dan zet ik zelf ook maar eens een rondje rose,s neer.

  Prijzen gaan momenteel nog voor ruim 60 euro de ton bij 33% droge stof

 • cromags

  Nu maar hopen dat de voerprijzen weer normaal worden, anders kunnen straks alle kippen stallen dicht.

 • jk.

  @Cromags Nee de kippen moeten duurder worden dan verdien ik als akkerbouwer ook wat.

 • a.rieks1

  goed gezegd jk

 • ed12345

  Of de voerprijzen zakken zal er vanaf hangen wat er in zit is het een groot gedeelte soyaschroot dan verwacht ik niet zo heel veel daling de soya schommelt rond de $13 het hoogste dit seizoen was rond $16 mais is van rond$7 nu net onder $5 maar ik verwacht niet dat er veel interesse in verkopen zal zijn onder $5,50

 • el

  Niet alle bouwboeren hebben genoeg opslag ,dus zal er zeer binnenkort nieuwe oogst op de markt komen.Hier in het zuiden zijn ze al begonnen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.