Akkerbouw

Nieuws 1943 x bekeken 2 reacties

FAO verwacht wereldwijde recordoogst graan

Rome – De wereldwijde graanproductie groeit in 2013 naar verwachting met 7 procent naar een recordoogst van 2.479 miljoen ton. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

Door de productieverhoging worden voorraden aangevuld en worden stabielere markten verwacht in 2013-2014. Toch is de voedselonzekerheid in veel landen groot. De FAO noemt Egypte, Syrië, Centraal-, West-en Oost-Afrika, Madagaskar en de Democratische Volksrepubliek Korea als ‘hotspots’ op het gebied van voedselonzekerheid.

De productie van tarwe groeit dit jaar wereldwijd met 6,8 procent naar 704 miljoen ton. Deze recordhoeveelheid compenseert de krimp van vorig jaar ruimschoots.

Ook voor de grofkorrelige producten als mais en soja wordt een flinke productiegroei verwacht van 9,7 procent naar 1.275 miljoen ton.

De import van de Low-Income Food-Deficit Countries nemen in 2013-2014 naar schatting met 5 procent toe om aan de groeiende vraag te voldoen. Vooral in Egypte, Indonesië en Nigeria nemen de importvolumes toe, schat de FAO.

De internationale tarweprijzen daalden in juni licht. De maisprijzen stegen daarentegen door de aanhoudende krappe voorraden.

Laatste reacties

  • somporn

    Perfect,het eerste middel wordt al weer gebruikt om de prijzen weer onder druk te zetten,landbouwer mag het natuurlijk niet te goed krijgen.
    Stel je eens voor dat ze out of the box denken en dat ze dan te wijs worden.

  • P.boertje

    Het zal niet veranderen maar eigenlijk moest geen enkele boer meer zijn gegeven open geven van zijn of haar bouwplan, zodat er geen inzicht meer is wat er te verwachten valt van opbrengsten.
    kunnen ze in ieder geval de prijzen niet meer de grond in praten, maar als keerzijde ook niet omhoog wat zelden gebeurd

Of registreer je om te kunnen reageren.