Akkerbouw

Nieuws 499 x bekeken

Egypte koopt weer tarwe in Rusland

Caïro – Egypte koopt 300.000 ton tarwe op de wereldmarkt. Het is de grootste order van Egypte sinds december vorig jaar. Twee weken geleden kocht Egypte voor het eerst sinds maanden weer tarwe op de wereldmarkt.

De overheid wil voorkomen dat nieuwe onlusten ontstaan door hogere broodprijzen. Egypte betaalt 247 tot 249 dollar per ton (188 tot 190 euro).

De tarwe wordt geleverd door Rusland, Oekraïne (elk 120.000 ton) en Roemenië (60.000 ton). Franse tarwe werd 12 dollar per ton duurder aangeboden in deze tender. De Franse exporteurs hebben last van de hoge eurokoers.

De order laat zien dat Rusland weer terug keert op de wereldmarkt. Het is voor het eerst sinds oktober vorig jaar dat Rusland tarwe kan leveren aan Egypte. Vorig jaar oogstte Rusland veel minder tarwe door droogte. Nu is de nieuwe oogst daar begonnen en kan Rusland weer gaan exporteren. Volgens het Russische marktbureau SovEcon heeft Rusland afgelopen maand al minimaal 700.000 ton tarwe verkocht. Analisten verwachten dat de Russische export de komende weken flink aantrekt. Maar de handel heeft moeite om tarwe te vinden met een hoog hectolitergewicht. Door droogte zijn veel korrels klein gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.