Akkerbouw

Nieuws 2455 x bekeken 2 reactieslaatste update:10 jul 2013

Eerste notering plantuien 7.500-9.500 euro/hectare

Goes - De eerste notering voor plantuien oogst 2013 van de telersbeurs Goes is uitgekomen op 7.500 tot 9.500 euro per hectare.

Gezien het feit dat de opbrengst per hectare nog allerminst duidelijk is, kan dat duur uitvallen. Bij opbrengst van 40 ton per hectare komt deze prijs neer op 19 tot 24 euro per 100 kilo. Haalt men 50 ton, dan wordt het 15 tot 19 euro. Het is overigens in een vrij vroeg stadium dat Goes al met een plantuiennotering komt, aangezien er nog maar mondjesmaat gerooid kan worden. Vraag is er dus wel. Echter, pas na volgende week kunnen er grotere volumes van de akkers komen, waarbij het risico reëel is dat de sortering te klein uitpakt.

Hoe dan ook zijn de percelen doorgaans laat rooibaar. Voor de prijsontwikkeling gaat het wegen dat de markt wat betreft de oude oogst uien leeg is geraakt en er een aantal weken geen echte aanvoer van nieuwe oogst is. Dat stimuleert de vraag. Een heel andere situatie dan vorig jaar, toen het aanbod op zich voldoende was voor de vraag, maar werd gedrukt doordat regenoverlast rooien sterk bemoeilijkte. Plantuien deden destijds 16 tot 18 euro.

Laatste reacties

  • christiaan

    Foto is van eerstejaars plantuitjes en niet van tweedejaars.

  • jop

    Prognose prijs komende week hoger

Of registreer je om te kunnen reageren.