Akkerbouw

Nieuws 3611 x bekeken 8 reacties

EU verwacht 9 procent meer graan

Brussel – De Europese Commissie heeft opnieuw de oogstprognose voor graan verhoogd. De Commissie gaat nu uit van een oogst van 307,3 miljoen ton. Eind mei ging de Commissie nog uit van 294 miljoen ton.

Als de prognose uitkomt, dan groeit de Europese graanproductie met 9 procent ten opzichte van de 281,2 miljoen ton die vorig jaar van de Europese akkers is gehaald.

Vooral de maisproductie neemt enorm toe. Vorig jaar viel de oogst tegen door droogte en kwam toen niet verder dan 59,7 miljoen ton. Dit jaar oogst de EU zeker 11,5 miljoen ton meer mais.

De stijging van de graanproductie komt door een uitbreiding van het areaal. De akkerbouwers in de EU telen dit jaar 58,6 miljoen hectare graan. Dat is 923.000 hectare meer dan vorig jaar. Ook de hectare-opbrengsten vallen hoger uit. Die lagen vorig jaar op gemiddeld 4.870 kilo. De Commissie verwacht dat de combines dit jaar gemiddeld 5.250 kilo graan van een hectare halen.

Het graanverbruik stijgt ook in de EU. De Commissie denkt dat er dit seizoen 275,2 miljoen ton graan wordt verbruikt. Dat was 271,1 miljoen ton in seizoen 2012/2013. De graanexport daalt van 29,5 miljoen ton vorig seizoen naar 26,1 miljoen ton in 2013/2014. Dat komt omdat de landen rond de Zwarte Zee meer graan oogsten en meer kunnen exporteren.

Door de grote oogst hoeft de EU minder graan te importeren. De Commissie verwacht dit seizoen een import van 12,8 miljoen ton tegen 17,1 miljoen ton vorig seizoen.

Gezien de veel hogere productie verwacht de Commissie een verdere stijging van de graanvoorraad. Dit seizoen begon met een voorraad van 29,5 miljoen ton graan. Dat was genoeg om 5,57 weken verbruik te overbruggen. Aan het eind van seizoen 2013/2014 (30 juni 2014) ligt er naar schatting 45,6 miljoen ton graan op voorraad, genoeg om 8,62 weken verbruik te dekken.

Het Productschap Akkerbouw tekent aan dat het om voorlopige ramingen gaat. “Die worden in de loop van het seizoen meerdere keren aangepast. Maar het is wel duidelijk dat door de stijging van het graanareaal in combinatie met een aanzienlijk hogere hectareopbrengst er meer graan beschikbaar komt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de graanprijzen.”

Laatste reacties

 • breukers1

  bij alle prognose's van de laatste weken lijkt het er toch een beetje op dat er van uit wordt gegaan dat de hele oogst direkt na het dorsen verhandeld móét worden.Philips verkoopt haar hele jaarproduktie toch ook niet in een maand. Laat vraag en aanbod toch z'n werk doen in plaats van alles van tevoren al in een bepaalde richting te praten/schrijven.

 • ed12345

  Brazilie verwacht meer tarwe te moeten invoeren door vorst in de grootste tarwe producerende provoncie dus ik denk dat overschot vlug in een bootje gestopt wordt ook de usa verwacht lagere tarwe opbrengsten dus die lagere prijzen maken me nog niet zo benauwd

 • breukers1

  Bij 220 euro per ton zijn er 10 kopers op de markt, bij 200 euro 25 en bij 175 euro 100.

 • ed12345

  Het is waar dat goedkoop makkelijker verkoopt maar niemand koopt wat hij niet nodig heft dus zo groot is het verschil niet in de gegadigden

 • l coumans

  ja breukers1 zo n bericht is alleen maar bedoeld om de sfeer flink teverzieken ik hoop niet dat de graanboeren d r instinken.

 • Alex63

  Politiek praatje, heb altijd geleerd praatjes vullen geen gaatjes, eerst maar eens zien wat het wordt, ik zie toch regelmatig een ziek perceel tarwe en de warmte of hitte golf zal ook niet direct kg hebben bijgemaakt! Het is gewoon politiek die het zaakje naar beneden wil, door het gerommel in de wereld dreigt een en ander uit de hand te lopen, als straks diverse monden niet meer gevuld kunnen worden doordat een en ander te duur wordt voor de velen die doordat ze door diverse overheden worden uitgeknepen of uitgeknepen zijn dan breekt de pleuris uit en da kunnen ze niet hebben. Hoop dat de lyberalisering die ze voor ogen hadden ook nu zijn werk mag doen zonder inmenging.

 • info36

  Inmenging is er genoeg. Ze proberen al meer dan een half jaar de prijzen van graan naar beneden te schrijven en het lukt nog ook! De graan opbrengsten wereldwijd zijn echt niet bijzonder. Al die berichten slaan nergens op. In Europa is het voorjaar bijna overal koud geweest en de zomer brand het graan op veel plaatsen noodrijp! En toch schrijft men dat het in Europa super is. Belachelijk! Een en al politiek!

 • geert150

  als het achter de planken zit :deuren dicht

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.