Akkerbouw

Nieuws 1720 x bekeken 8 reacties

EU en Oekraïne: heffingvrije export graan en suiker

Brussel – De Europese Raad buigt zich eind november over een handelsakkoord met Oekraïne. Volgens het Productschap Akkerbouw voorziet het akkoord er in dat Oekraïne elk jaar 1,6 miljoen ton graan en 30.000 ton suiker mag exporteren naar de EU zonder invoerheffing.

Bij graan gaat het om 950.000 ton tarwe, 250.000 ton gerst en 400.000 ton mais. Normaal geldt een invoerheffing van 95 euro per ton voor tarwe, 93 euro voor gerst en een variabele importheffing bij mais.

De Europese Commissie verwacht dat de EU dit seizoen 4,3 miljoen ton tarwe, 300.000 ton gerst en 5,9 miljoen ton mais importeert. Als het akkoord er komt, kan Oekraïne een aandeel in de tarwe-import krijgen van 22 procent zonder dat importheffingen zijn betaald. Bij gerst is dat 83 procent en bij mais bijna 7 procent. Dat zet druk op de graanprijzen in de EU.

Het is onzeker of het Europees Parlement akkoord gaat. Het parlement heeft moeite met de veroordeling van de voormalige premier Joelia Tymosjenko van Oekraïne. In 2011 is ze veroordeeld wegens machtsmisbruik, maar het Europees Parlement vindt dat ze geen eerlijk proces kreeg.

Laatste reacties

 • gjcamps

  Weten we tenminste zeker dat het zonder GMO graan is. Ik ben hier op vakantie, ze hebben het zelfs op de etiketjes van een flesje water staan. Of de Europese graanteler er blij mee moet zijn betwijfel ik, uit eerdere berichten is de oogst un Europa gemiddeld heel goed.

 • ed12345

  Wat de veroordeling en de behandeling in gevangenis betreft van Joela Tymosjenko denk ik dat we daar gerust ongerust over mogen zijn Het is nog te kort geleden dat in de USSR de mensenrechten van een individu niet echt telde
  Het gerecht en de politie en niet te vergeten de politiek is dit verleden nog niet helemaal ontgroeit

 • geert150

  competitievervalsing

 • christof conings

  Inderdaad gjcamps op alles staat ьез гмо (zonder gmo) maar als je rond kijkt en ziet de velden soya die 100% onkruidvrij zijn dan weet je wel wat gmo is en wat niet . Niemand die erom geeft wordt allemaal verhandeld en iedereen weet het :) . Controleurs worden gekocht en analyses vervormd .

 • Flyinghollander

  Verrassing iemand? weet zelf dat je in Polen een echt Pools paspoort voor 500-1000 $ kan kopen. Iemand verbaasd???

 • gjcamps

  Nee alles geen verassing, als je op zout of water al без гмо zet, weet je meteen hoeveel waarde dit 'certificaat' heeft. Er zal ook veel biologisch graan geëxporteerd worden, krijgen we in eu weer een dioxine ei schandaal. Wat betreft Julia, ook in Nederland zou ze in de gevangenis zitten als je zoveel zou stelen. Gelukkig hebben ze geen doodstraf zoals in USA. Ach waar maken we ons druk over, doet hier niemand, ik zit lekker in de Krim aan de zwarte zee. Enkel het weer valt tegen, normaal nu 35-40, nu maar 25-28 ged , het regende zelfs!

 • Flyinghollander

  Bij de kazanparty daar?

 • gjcamps

  nee dit jaar geen kazantip, gewoon in яалта en cocktail hall Гурзуф.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.