Akkerbouw

Nieuws

Duitse wintertarwe in noodrijping

Berlijn - De wintertarwebestanden in Duitsland ontwikkelen zich minder goed dan gehoopt. Volgens het Bauernverband (DBV) rijpt het gewas te snel af.

Deze noodrijping heeft een negatief effect op de hectolitergewichten, zodat het opbrengstpotentieel niet volledig zal kunnen worden benut, zo voorspelt de boerenfederatie in haar eerste oogstverslag van dit seizoen.

Oorzaak is de regenrijke periode van mei/juni waardoor de wortelstelsels zich niet voldoende hebben ontwikkeld om de huidige langdurige droge fase zonder problemen aan te kunnen. Aan een prognose over het eindresultaat van de komende tarweoogst waagt zich de bond echter nog niet. Wel geeft DBV een raming van de al ver voortgeschreden wintergerstoogst. Volgens deze raming wordt in doorsnee 6,4 ton per hectare binnengehaald, wat een totaal volume oplevert van 7,7 miljoen ton. De hectareopbrengst steekt niet uit boven het langjarig gemiddelde maar de oogst is desondanks 650.000 ton groter dan vorig jaar omdat meer is ingezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.