Akkerbouw

Nieuws 1075 x bekeken

Duitse frites en chips worden duurder

Bonn - Frites, chips en andere aardappelverwerkingsproducten worden volgens de Duitse aardappel- en groenteverwerkersfederatie BOGK de komende tijd gevoelig duurder.

“De situatie op de aardappelmarkt heeft zich intussen dermate ontwikkeld, dat zich in grote delen van Duitsland bij de verwerkers een grondstoftekort voordoet,” zegt de organisatie.

De oorzaken zijn de vertraagde plant van het pootgoed, de kou in mei en nu ook in veel teeltregio’s de langdurige droogte. Daar komen de nadelige gevolgen van de neerslag en overstromingen van juni nog bij. De primeurs groeien ‘extreem langzaam’.

BOGK: “Tegelijkertijd is de vraag van de verwerkende industrie groot, omdat de aardappels uit de oogst van vorig jaar vroeg op zijn geraakt.”

Ondanks deze sombere uitlatingen van de frites- en chipsfabrikanten zijn de telersprijzen van vroege aardappels in Duitsland deze week opnieuw flink gedaald. Landbouwmarktbureau AMI noteert krap 49 euro per 100 kilo tegen krap 58 euro vorige week. Daar staat tegenover dat de verwerkingsaardappels in de termijnhandel wel duidelijk hoger worden genoteerd. Aan de Eurex in Frankfurt am Main is de koers van de future voor levering in april volgend jaar sinds begin deze maand met 40 procent gestegen naar 22 euro per 100 kilo, zegt BOGK.

Of registreer je om te kunnen reageren.