Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Brussel betaalt bietentelers 295 miljoen euro

Brussel - De Europese Commissie gaat 295 miljoen euro terugbetalen aan de suikerbietentelers in de EU. De lidstaten moeten zelf eventueel verschuldigde rente bepalen volgens nationale regels. Dat meldt LTO.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat Brussel de suikerheffing in het verleden verkeerd heeft berekend. Vóór 2006 betaalde Brussel subsidie aan exporteurs om het Europese suikeroverschot af te zetten op de wereldmarkt. De exportsteun werd gefinancierd uit een heffing, die suikerproducenten moesten betalen. Die heffing werd doorberekend aan de bietentelers. Vanaf seizoen 2006/2007 geldt een nieuwe suikerregeling, waarbij de heffing verviel.

Volgens het Europese Hof berekende de Commissie de heffing verkeerd van seizoen 2002/2003 tot en met 2005/2006. Voor suiker die was verwerkt in geëxporteerde voedingsmiddelen gaf Brussel geen exportsubsidie, terwijl de suikerproducenten daar wel heffing over betaalden. Bovendien zagen fabrikanten er vaak van af om voor kleine hoeveelheden suiker subsidie aan te vragen. Ook over die suiker berekende Brussel wel de heffing.

De Europese suikerindustrie schat dat in die jaren 330 miljoen euro te veel aan heffing is betaald. De Commissie wil 295 miljoen euro terugbetalen.

Cosun heeft in het verleden berekend dat de coöperatie 23 miljoen euro te veel heffing betaalde. Dat is omgerekend enkele honderden euro’s per bietenteler. Maar terugbetalen is lastig. Want indertijd was er naast Cosun nog een suikerproducent (CSM). Bovendien is de heffing ieder jaar verrekend in de bietenprijs. En in die periode zijn ook telers gestopt met de bietenteelt.

Laatste reacties

 • ed12345

  Moeilijk terugbetalen nou juist daar zijn computers goed voor om dat toch uit te rekenen

 • holtmaat1

  Waar is dat geld in Brussel? uitkeren naar Nederland en inzetten voor de algemene crisis.

 • agri2

  Niet te moeilijk doen, gewoon verrekenen in de bietenprijs voor de huidige bietentelers.

 • mares

  Niet moeilijk doen terug betalen ook aan de gestopte telers ,zij hebben er evenveel recht op als de huidige telers. Het moet toch makkelijk te berekenen
  Zijn als ergens moet bijbetaald worden is het ook geen probleem waarom
  Da nu wel ,en niet de telers van nu bevoordelen

 • geert150

  wat een gekloot met boerengeld !!!!

 • h.j

  als ex teler wil ik ook graag mijn recht

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.