Akkerbouw

Nieuws 2127 x bekeken 3 reacties

Brabantse waterschappen versoepelen beregeningsvergunning

's Hertogenbosch - De Brabantse waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta verruimen de regels voor de beregening van grasland uit grondwater.

Om schade aan grasland te voorkomen, zijn de normaal geldende beperkingen voor de beregening van grasland voor een periode van vijf dagen (26 juli tot 1 augustus) opgeheven.

Normaal mag in de maanden juni en juli het grasland niet beregend worden tussen 11 en 17 uur (overdag). Doel van de regeling is de grondwatervoorraad te beschermen.

Volgens de waterschappen is de aanhoudende droogte reden de beperkingen tijdelijk op te heffen. Vanaf 1 augustus is beregening van het grondwater weer wettelijk mogelijk. "Gezien de droge periode van de afgelopen weken vinden de waterschappen het toch noodzakelijk om beregening met grondwater eerder toe te staan. Hiermee wordt mogelijk schade aan de groei van gewassen voorkomen, bij voorbeeld voor grasland dat de ruwvoervoorraad voor vee voor de winter moet opbrengen", aldus de waterschappen in een toelichting.

De waterschapen vragen de vergunninghouders alleen te beregenen als het echt nodig is. "Zuinig zijn met water is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang.

Het waterschap meldt ten overvloede dat de uitzondering niet geldt voor onttrekkingen uit oppervlaktewater, waarvoor eerder al beperkingen zijn ingesteld.

Laatste reacties

 • theorikyreintjes1

  Dit is altijd een overbodige regeling geweest. Verdamping door het gewas gaat altijd door, daar dacht men in het verleden anders over. Men dacht dat bij het overdag beregenen veel meer water verdamp. Dat is uit proeven gebleken dat dit weinig uit maakt. Laat de veehouder zelf uit maken wanneer hij beregent, hij moet er dag en nacht voor werken. Een beetje rust mag ook wel een keer!
  Iemand die elektrisch beregent zal zoveel mogelijk in de dal uren beregenen, dat is het goedkoopst. Maar op tijd beginnen met het beregen is zeer belangrijk!

 • somporn

  Eigenlijk is het gewoon een belemmering van de ondernemer om zijn productie op peil te houden.De landbouw wordt geregeerd door regels,niet door vakkennis en vakmanschap.Al deze regelgeving is een aanslag op het inkomen van de landbouwer.Als dit ook zal gelden voor de gewone man dan was er al lang een opstand geweest en was het land te klein.
  Wanneer gaat de politiek eens inzien dat de landbouwer gewoon een ondernemer is en geen natuurbeheerder.

 • agropak

  @somporn dat noemen echte ondernemers ook wel bedrijfrisco en nemen indien mogelijk tijdig maatregelen

Of registreer je om te kunnen reageren.