Akkerbouw

Nieuws 1417 x bekeken

Bloembollen drie weken later

Lisse - De eerste bloembollen worden gerooid, zo'n drie weken later dan normaal. Dat meldt bemiddelingsbureau Hobaho. Door deze vertraging neemt de bloembollenhandel nog steeds een afwachtende houding aan.

De eerste indruk is dat er een redelijk oogst komt. "De vroeg gerooide hyacinten voor de preparatie waren wel goed gegroeid, maar na het drogen moesten de meeste toch weer een maatje terug worden gezet. Hierdoor bestaat onzekerheid over het uiteindelijke resultaat."

Volgende week kan er worden aangevoerd voor de eerste veiling van Hobaho op 15 juli. "We verwachten een rustig begin, hoewel er nu al bedrijven fust hebben opgehaald. Na de eerste veilingen wordt de behoefte bij de handel duidelijker. De veiling geeft een beeld van de vraag in de handel, ondanks dat het slechts een minimaal gedeelte is van wat intermediairs verhandelen. Zakelijk gezien is de veiling een klein gedeelte van wat Hobaho doet, maar informatief is het van groot belang."

De deze week uitgekomen leliestatistiek laat een duidelijk krimp zien van de aanplant van leverbare bollen. "In de schubbenteelt zien we weer een uitbreiding. Op zich is het een gunstige statistiek, aangezien de krimp voor een belangrijk deel is ontstaan door het achterwege laten van opplant van besmette partijen. Dit zet zich zeker volgend jaar door."

Of registreer je om te kunnen reageren.