Akkerbouw

Nieuws

Argentinië kan weinig tarwe exporteren

Buenos Aires - Argentinië is vrijwel niet in staat tarwe te exporteren. De voorraad in het land zelf is nu zo laag dat de regering de export aan banden legt om te voorkomen dat op in Argentinië zelf broodtekorten ontstaan.

Argentinië is de achtste grootste leverancier van tarwe op de wereldmarkt en de exportstagnatie komt precies nu wereldwijd de voorraden relatief laag zin door mislukte oogsten in de VS, Australië en Rusland. Egypte, de grootste tarwe-importeur wereldwijd, moet bovendien door de onrust in eigen land nog veel inkopen.

Brazilië, normaliter de belangrijkste markt voor Argentijns graan, wijkt daarom uit naar alternatieve leveranciers. De regering heeft met de belangrijke broodproducenten een lagere prijs afgesproken. Nu wordt 18 pesos per kilo betaald, straks 10 pesos (€1,40). De Argentijnse tarwetekorten zijn volgens de Argentijnse Agrarische Federatie gevolg van een misschatting van de staat. Die stond handelsbedrijven aan het begin van het seizoen teveel exporten toe in de verwachting dat een grote oogst zou volgen. Daar komt bij dat exportheffingen op tarwe ertoe hebben geleid dat veel boeren zijn overgeschakeld van teelt naar soja.

Of registreer je om te kunnen reageren.