Akkerbouw

Nieuws 670 x bekeken

Aardappelexport sluit seizoen af boven miljoen ton

Den Haag - Met een uitgevoerd volume van 99.636 ton consumptieaardappelen in juni hebben de exporteurs ook in de laatste maand van het aardappeljaar een fikse hoeveelheid in het buitenland weten af te zetten. Het seizoentotaal voor de oogst 2012 komt uit boven een miljoen ton. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

Het was weliswaar 11 procent minder dan in mei, maar beduidend meer dan in de vergelijkbare maanden van 2012 en 2011 en slechts 5 procent onder het vijfjarige gemiddelde voor juni. Dat alles bij een bijzonder krap aanbod van vrije aardappelen.

Over het gehele seizoen gemeten is er door Nederland 1.027.000 ton geëxporteerd. Dat is ruim 30 procent meer dan in het voorgaande seizoen en maar 3 procent minder dan in het topjaar 2010/’11 werd gerealiseerd.

Wat betreft de verdeling naar bestemmingen is er in juni weinig gewijzigd in de situatie ten opzichte van mei: een kwart ging naar het Verenigd Koninkrijk, ruim een derde naar België.

In het exportseizoen 2012/’13 is opvallend veel van de export binnen de EU gebleven, ruim 80 procent. Dat was in beide voorgaande seizoenen respectievelijk  69 procent voor de oogst 2011 en 60 procent voor de oogst van 2010. Dit is kenmerkend voor de situatie die het aardappeljaar kenmerkte, te weten een kleine oogst en als gevolg daarvan veel vraag en een hoog prijspeil in de EU zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.